Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat zijn de kosten van de herfinanciering van een hypothecaire lening?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Als je een hypothecair krediet afsluit bij de aankoop van je woning zijn er kosten aan verbonden. Maar ook aan de herfinanciering van een lopend hypothecair krediet zijn kosten verbonden. Wij zetten ze voor jou op een rijtje.

 

Kosten voor de handlichting voor jouw bestaande hypothecaire lening

Eerst en vooral zijn er de kosten voor handlichting. Omdat jouw huidige bankier vermoedelijk een waarborg heeft genomen onder de vorm van een hypotheek, betekent dit dat deze waarborg in het voordeel van jouw huidige bankier moet verdwijnen. Deze verdwijning wordt een handlichting genoemd (er moet de hand gelicht worden aan jouw hypotheek). Dan pas is jouw pand vrij van hypotheek en kan er een nieuwe waarborg genomen worden. De handlichting gebeurde vroeger door de Hypotheekbewaarder. Sinds mei 2018 bestaat deze functie niet meer en worden de taken opgevangen door het nieuwe departement van het Kantoor Rechtszekerheid.

 

Nieuwe hypothecaire inschrijving

Omdat je jouw hypothecaire lening gaat herfinancieren, zal jouw nieuwe kredietgever ook een waarborg willen hebben. Hij zal een hypothecaire inschrijving nemen op jouw huis. Hij wenst immers zekerheid dat je jouw hypothecaire lening correct zult terugbetalen en wil zich veilig stellen. De kosten die hiermee gepaard gaan, zijn voor jouw rekening. 

 

Nieuwe dossierkosten voor een hypotheeklening

Een kredietgever zal bij aanvaarding van het kredietaanbod ook dossierkosten aanrekenen. Deze mogen wettelijk gezien maximaal 500 EUR bedragen. Dit mag de bank pas vragen wanneer je een kredietaanbod aanvaardt. Vooraleer je jouw kredietaanbod aanvaardt, moet je kunnen beschikken over een ESIS. Dit document bevat alle belangrijke voorwaarden voor jouw hypothecaire lening.

 

Nieuwe schattingskosten bij een hypothecaire lening

Bijna alle banken zullen vragen dat er een schatter langskomt om de waarde van je huis te bepalen. In bepaalde gevallen is dit een schatter van de bank, soms is dit een onafhankelijke schatter. Daar is niets mis mee, want zo weet jij tenminste wat jouw (toekomstige) woning waard is. De meeste onafhankelijke schatters vragen om en bij 250 EUR om een schatting te maken. Hiermee beschik je over een schat aan informatie. Lees zeker ook ons artikel waarom je jouw huis zou laten schatten.

 

Nevenproducten bij een hypothecaire lening

Opgepast voor andere nevenproducten. Dit zijn bijvoorbeeld bijkomende verzekeringen die een kredietgever jou zal willen aansmeren. Meestal zijn dit duurdere producten die de bank jou zal aanraden, onder de vorm van schuldsaldoverzekering en brandverzekering. Soms komen er nog andere nevendiensten bij, zoals een autoverzekering, familiale verzekering of pensioensparen.

De kredietverstrekker zal dit alles bundelen om jou zogezegd een superdeal voor te stellen op het vlak van jouw hypothecaire lening. Niets is minder waar. Blijf goed uitkijken! Dikwijls zijn deze producten duurder dan wanneer je ze via een onafhankelijke partij zou afsluiten. Voor schuldsaldoverzekeringen kunnen wij je ook begeleiden. Informeer je geheel vrijblijvend.

 

Notariskosten

Bij elke hypotheeklening komt een notaris kijken. De kosten voor de notaris betreffen meestal een ereloon en de echte kosten die de notaris moet maken. Deze echte kosten hebben vaak betrekking op de opzoeking van eerdere hypothecaire inschrijvingen ten voordele van andere kredietgevers, het overschrijven van de hypotheek op het Kantoor Rechtszekerheid, het nagaan of je fiscale of sociale schulden hebt, … Daarnaast vraagt de notaris natuurlijk ook een ereloon om deze kosten te maken.

 

Meerwaarde van een onafhankelijk kredietbemiddelaar

Als kredietbemiddelaar in hypothecair krediet weten de regionale hypotheekspecialisten van Credishop als geen ander waarmee ze rekening moeten houden. Ze gaan na hoeveel je kan lenen, maken een simulatie en vergelijken verschillende oplossingen. Maak vandaag nog een afspraak of laat je terugbellen.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.