Een eigen huis kopen zonder spaargeld lijkt voor velen een uitdaging. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om een woning te financieren zonder eigen inbreng. Ook al zijn de regels hieromtrent echt strenger geworden. Bij Hypotheek.be denken we mee en bekijken we samen jouw situatie. Zo kun je ontdekken welke oplossingen er zijn en of jouw woondroom haalbaar is. Onze experts in woonkrediet helpen je zodat je perfect weet
hoeveel je kan lenen.
Wat betekent lenen zonder eigen inbreng?
Lenen zonder eigen inbreng betekent dat je de volledige aankoopprijs van de woning kunt financieren. Dit wordt ook wel een lening met een quotiteit van 100% of meer genoemd.
Praktijkvoorbeeld:
Lisa wil haar eerste appartement kopen voor €200.000. Zonder spaargeld heeft ze een lening nodig voor de aankoop en bijkomende kosten zoals registratierechten en notariskosten. Bij Hypotheek.be bekijken we of dit haalbaar is, afhankelijk van haar inkomen, stabiliteit en financiële situatie.
Lenen zonder een eigen inbreng is immers sinds januari 2020 door de Nationale Bank van België moeilijker gemaakt. De Nationale Bank legt nu de banken op om in de regel maar
tot 90% van de aankoopwaarde te lenen.
Maar je hoeft niet te wanhopen. Bij een aantal gespecialiseerde kredietgevers waarmee Hypotheek.be als onafhankelijk kredietbemiddelaar samenwerkt, kan je immers
wel het volledige aankoopbedrag lenen.
Is lenen zonder eigen inbreng dan nog wel mogelijk?
Ja, maar het hangt af van een aantal belangrijke factoren:
- Stabiel inkomen: Kredietverstrekkers kijken naar de zekerheid van je inkomen. Heb je een vast contract of een langlopende zelfstandige activiteit?
- De waarde van de woning: Het leenpercentage (quotiteit) speelt een grote rol. Hoe dichter je bij 100% komt, hoe strenger de voorwaarden.
- Extra zekerheden: Soms kun je alternatieve waarborgen aanbieden, zoals een zakelijke borgstelling van ouders of overwaarde op ander vastgoed.
Welke alternatieven zijn er als je wilt lenen zonder eigen inbreng?
Lening met zakelijke borgstelling
Ouders of familieleden kunnen soms een zakelijke borgstelling bieden, waardoor de kredietverstrekker extra zekerheid krijgt. Dit betekent dat ze hun wonin g(tijdelijk) mee in waarborg geven. Dit kan jouw kansen op een lening zonder eigen inbreng vergroten.
Overwaarde op ander vastgoed
Als jij of je familie beschikt over een tweede eigendom met overwaarde, kan dit als extra waarborg dienen. De kredietgever kan dan een tweede rang voor jouw eerste aankoop overwegen.
Wat zijn de risico’s als je wilt lenen zonder eigen inbreng?
Hoewel lenen zonder eigen inbreng een aantrekkelijke optie lijkt, zijn er ook aandachtspunten:
- Hogere maandlasten: Omdat je meer leent voor de aankoop van je eerste woning, betaal je ook een hogere rente.
- Kans op negatieve eigen inbreng: Bij een waardedaling van je woning kan de hypotheek hoger zijn dan de waarde van je woning.
- Strengere voorwaarden: Kredietverstrekkers vragen vaak een hogere rente, zijn strenger voor de acceptatiecriteria of extra verzekeringen.
Hoe werkt het proces voor je kredietaanvraag bij Hypotheek.be?
- Vrijblijvend adviesgesprek: We luisteren naar jouw situatie en analyseren je financiële mogelijkheden.
- Persoonlijk voorstel: We bekijken of lenen zonder eigen inbreng voor jou haalbaar is.
- Snelle goedkeuring: Binnen enkele werkdagen weet je waar je aan toe bent.
Je kan je hypothecair krediet nu al simuleren
Je kan nu al jouw
hypothecaire lening simuleren. Besef wel dat de rentevoet die je in onze simulator niet de rente is die je zal krijgen als je wilt lenen zonder eigen inbreng, waarbij je geen extra onroerende waarborgen of inbreng kunt aanbieden.
Onze specialisten in woonkrediet staan echter klaar voor je en willen je verder helpen.
Maak een afspraak en ontdek jouw mogelijkheden
Wil je weten of je een woning kunt kopen zonder spaargeld? Bij Hypotheek.be bekijken we samen jouw mogelijkheden en geven we advies op maat. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Nadien kunnen jullie dan op basis van alle informatie samen beslissen of je een
kredietaanvraag zult indienen of niet. Er bestaat finaal nog wel een kans dat de kredietgever bepaalde voorwaarden wijzigt in functie van zijn eigen analyse, maar in de meeste gevallen volgt de kredietgever de visie van de onafhankelijke bemiddelaar.