Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Is een brandverzekering voor mijn huis verplicht?

Neen, een brandverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.
 

Waarom kiezen voor brandverzekering?

Er zijn verschillende redenen om een brandverzekering af te sluiten.
  • Je krijgt niet enkel een dekking tegen brand, maar ook tegen storm- en hagelschade, rook- en roetschade, blikseminslag, natuurrampen … 
  • Daarnaast kan je zelf nog extra, optionele waarborgen onderschrijven, zoals een diefstaldekking.

Brandverzekering beschermt je eigendom

Je eigen huis is een investering voor de toekomst. Voor veel Belgen is het een vorm van pensioensparen geworden. Zo verzekeren ze zich van een appeltje tegen de dorst. Als je jouw huis dan niet goed beschermt, kan je veel verliezen. 

Mogelijk bijkomend voordeel voor hypotheeklening

Sommige kredietgevers bieden je extra voordelen als je extra producten onderschrijft, zoals een schuldsaldo- en een brandverzekering. Hoewel dit sterk neigt naar koppelverkoop, spreken ze dan van een gebundelde verkoop

  • Bij een koppelverkoop krijg je geen hypothecaire lening als je er bijvoorbeeld de brandverzekering niet bij neemt. De bank verplicht je deze verzekering dus.
  • Bij een gebundelde verkoop spreken ze van voordelen op jouw hypotheeklening. Je krijgt dan een korting op de debetrentevoet.

Is korting wel voordelig voor jouw hypotheeklening?

Korting krijgen, lijkt altijd goed. Maar toch is het niet altijd zo interessant als het lijkt. De korting die de kredietgever weggeeft op het hypothecair krediet, zal hij zeker en vast willen terugverdienen… op de nevenproducten, zoals de brandverzekering.
 

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen.

De debetrentevoet op een woonlening is 2,50%. Jij hebt 100.000 EUR nodig en wilt dit terugbetalen op 20 jaar. Je zal zo voor jouw lening 528,54 EUR per maand betalen. Over de volledige duurtijd betaal je dan 126.849,60 EUR terug.
 
Neem je een brandverzekering als bijkomend product, dan krijg je een korting van 0,25%. Voor jouw woonkrediet betaal je dan 516,71 EUR per maand. Met andere woorden een verschil van nog geen 12 EUR. Over de volledige duurtijd van het krediet betaal je dan 124.010,40 EUR terug.  Ongeveer 2.000 EUR verschil dus op 20 jaar … Geen bijster groot voordeel dus… maar je bent wel gebonden aan de brandverzekering. En als je de brandverzekering verplaatst naar een andere verzekeraar, dan ben je jouw voordeel kwijt. Want de brandverzekering was een (verplichte) voorwaarde om die korting te krijgen. Bye bye voordeel dus.
 

Brandverzekering vergelijken

Stel dat je toch kiest voor een korting op jouw woonkrediet, dan doe je er goed aan om de brandverzekering zelf ook eens te bestuderen op de volgende punten:
  • Welke premie moet je betalen? Misschien betaal je jouw brandverzekering wel veel duurder dan bij een andere verzekeraar.
  • Welke dekkingen biedt de polis?
  • Op welke hulp kan je rekenen bij een schadegeval?
  • Hoe doe je aangifte?

Jaarlijks kostenpercentage (JKP) vergelijken

Sinds 2017 is een kredietgever bij het toestaan van een hypothecaire lening verplicht om buiten de debetrentevoet ook een jaarlijks kostenpercentage (JKP) voor woonkrediet op te nemen in haar documenten. Dit JKP geeft je een beeld van wat het hypothecair krediet je werkelijk kost. Zo kan je de verschillende ESIS’en naast elkaar leggen en de vergelijking maken tussen alle betrokken banken.
 

Waar is jouw vrije keuze naartoe?

Normaal heb je de vrije keuze om jouw verzekeringen te nemen bij de verzekeraar die jij wil. Als je dus kiest voor een korting op jouw woonlening, doe je in de praktijk afstand van jouw vrije keuze. Ook daar moet je rekening mee houden.
 

Brandverzekering en hypothecair krediet

Als onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten vergelijken wij de voorwaarden van meerdere kredietgevers. Jij hoeft dit dus niet zelf te doen en kan je rustig voorbereiden op de aankoop van jouw woning. Neem gerust contact met ons op.