Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat is een JKP voor jouw woonkrediet?

Kredietgevers dienen bij hypotheken steeds het JKP of jaarlijks kosten percentage  te vermelden. Dit was eerder al het geval voor consumentenkredieten. Maar wat is de bedoeling van zo’n JKP? En wat houdt het precies in?
 

Wat is het JKP?

Het jaarlijks kosten percentage (JKP) is de verzameling van alle kosten die bij jouw hypotheek horen:

     *  rentevoet
     *  kosten inschrijving
     *  kosten brandverzekering
     *  kosten schuldsaldoverzekering
     *  kosten van andere nevenproducten zoals zichtrekening
     *  dossierkosten
     *  schattingskosten
     *  administratieve kosten voor notaris

 
Het JKP is dus veel meer dan louter de rentevoet van jouw woonkrediet. Alle kosten zitten erin, behalve het ereloon van de notaris.
 

Wat is de bedoeling van het JKP?

Het JKP kwam er naar aanleiding van Europese wetgeving. De belangrijkste bedoeling is om de kostenstructuur rond hypotheken transparanter te maken. Zo weet je als klant duidelijk wat je betaalt en kan je verschillende voorstellen eenvoudiger met elkaar vergelijken.
 

Waar vind je de JKP terug?

Je vindt het JKP terug op een tarievenblad van de kredietgever. Toch even opletten. Op dit tarievenblad wordt meestal een algemeen JKP vermeld dat gebaseerd is op gemiddelde premies voor de verzekeringen. Het definitieve JKP ken je pas later en wordt vermeld op de ESIS
 

Hypotheek is maatwerk

Een hypothecair krediet is veel meer dan een rentevoet of een maandelijkse aflossing. Er komen veel verschillende aspecten bij kijken, die allemaal een impact hebben op de kostprijs en de modaliteiten. Daarom is een hypotheek altijd maatwerk. Maak een afspraak met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten. Credishop is zo’n onafhankelijke kredietbemiddelaar in hypotheekleningen. Wij werken met meerdere kredietgevers samen en gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing. Je vindt hier een regionaal Hypotheek-kantoor in je buurt.