Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Verlaagde registratierechten in Vlaanderen: wat betekent dit voor jou?

Je hebt het ongetwijfeld gehoord: de registratierechten in Vlaanderen zullen dalen voor iedereen die een eerste woning wilt kopen. Tegelijk stijgen de registratierechten voor wie een tweede eigendom wenst. Maar welke gevolgen heeft dit? Zullen de vastgoedprijzen stijgen of dalen? En hoe verhoudt Vlaanderen zich dan inzake registratierechten met Wallonië en Brussel?
 

Woning kopen wordt goedkoper voor jongeren

Met de verlaging van de registratierechten komt de Vlaamse regering tegemoet aan een aantal verzuchtingen van jongeren. Veel jonge mensen hebben immers schrik dat vastgoed kopen voor hen niet meer mogelijk is, gelet op de dure prijzen voor woningen en appartementen.
 
Zullen de vastgoedprijzen dalen door de verlaging van de registratierechten? Neen, dat denken we niet. Wel wordt het kopen van een woning iets goedkoper doordat het bedrag van de registratierechten daalt. Je zal dus als koper minder lang moeten sparen om het geld voor de registratierechten bij mekaar te hebben.
 
Kunnen de prijzen voor vastgoed stijgen door de lagere registratierechten? Neen, wellicht niet. Misschien zitten de prijzen wel op hun hoogtepunt, gelet op de lage rentevoeten. 
 

Over welke kosten gaat het?

De registratierechten maken deel uit van wat in de volksmond ‘de notariskosten’ genoemd wordt.
 
Waarover gaat het allemaal?
  • registratierechten 
  • inschrijving van de hypotheek
  • het ereloon voor het kantoor Rechtszekerheid
  • het ereloon van de notaris
  • de kosten van het hypothecair krediet 
 
Bovenop de registratierechten betaal je dus ook nog andere kosten als je leent voor de aankoop van een woning. Wil je precies weten hoeveel kosten je moet betalen? Informeer je dan bij de specialisten van Hypotheek.be. Zij vertellen je precies waar je voorstaat. 
 

Hogere registratierechten voor tweede eigendom of opbrengsteigendom 

Als de registratierechten voor een eerste woning dalen, dan weet je natuurlijk dat dit ergens anders betaald moet worden. There is no such thing as a free lunch in België. Wat langs de ene kant weggegeven wordt, komt er langs de andere kant altijd weer bij.
 
Ditmaal zijn de toekomstige eigenaars van een tweede woning of opbrengsteigendom de pineut. Zij betalen immers de ‘korting op de registratierechten’ voor de kopers van een eerste woning. Al bij al is dit evenwel billijk.
 
Meestal gaat het immers om een doelgroep die meer financiële ruimte heeft dan jongeren. Nu, zelfs als je een tweede woning of opbrengsteigendom wil kopen zonder dat je over een grote spaarreserve beschikt, bestaan er oplossingen. Zo kan je via Hypotheek.be ook alles lenen voor de aankoop van een tweede eigendom of opbrengstpand.  Informeer naar de voorwaarden om alles te lenen voor de aankoop van een tweede eigendom of opbrengstpand
 

Registratierechten in Vlaanderen: vergelijking met Wallonië en Brussel

Voor alle duidelijkheid: het gaat enkel om een verlaging van de registratierechten in Vlaanderen, niet in Brussel of Wallonië. Hoe is de regeling daar?
 

Registratierechten in Brussel

In Brussel blijven de registratierechten ongewijzigd op 12,5% (voor groot beschrijf). Hiermee behoren de registratierechten in Brussel tot de hoogste in Europa. Wel kan je er genieten van een abattement van € 175.000. Dit betekent dat je op de eerste schijf van € 175.000 geen registratierechten moet betalen. Dat is natuurlijk meegenomen, maar de totale rekening blijft erg pittig. Zeker als je weet dat de gemiddelde verkoopprijs voor een woning in Brussel € 430.000 bedraagt. Lees hier trouwens ons blogartikel over de vraag of we met een vastgoedbubbel te maken hebben of niet. 
 
Je vindt hier meer info over de registratierechten in Brussel
 

Registratierechten in Wallonië

Ook in Wallonië bedragen de registratierechten 12,5%. Wel liggen de vastgoedprijzen in het zuiden van ons land een stuk lager dan in Brussel en Vlaanderen. Ook is er daar nog een soort van woonbonus onder de vorm van de Chèque Habitation. Maar net zoals in Vlaanderen heeft dit fiscaal voordeel niet gezorgd voor een daling van de vastgoedprijzen. Of Wallonië en Brussel, net zoals Vlaanderen, de registratierechten zullen verlagen, is voorlopig een open vraag.
 
Hier vind je meer info over de registratierechten in Wallonië.
 

Jouw persoonlijk project

Heb je nog vragen over registratierechten of wil je graag een gepersonaliseerde analyse van jouw situatie? Neem dan meteen contact op met een kredietexpert van Hypotheek.be.