Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Waarom banken niet graag alles willen lenen voor je huis

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een huis kopen, is een droom van veel Belgen. ‘Hoeveel kan ik lenen voor mijn huis’ is dan ook een vraag die nogal wat mensen bezig houdt. Banken zijn alvast niet happig om het volledige bedrag voor de aankoop van een woning te ontlenen. Waarom, dat lees je hier.
 

Banken zijn streng en vragen een eigen inbreng

Met een eigen inbreng bedoelen we het geld dat je zelf beschikbaar hebt voor de aankoop van je woning. Dat kan gaan om spaargeld, een bedrag dat je van je ouders krijgt … Hoe groter je eigen inbreng, des te meer de bank bereid zal zijn om je aan een hypothecaire lening te helpen en ook des te lager het tarief zal zijn. Wil je het volledige bedrag voor de aankoop van je huis lenen, dan zal de bank sowieso minder snel akkoord gaan en je zeker een duurder tarief aanrekenen.
 

Waarom doen de banken dit?

Omdat het voor hen nu eenmaal een groter risico inhoudt om het volledige aankoopbedrag aan jou te ontlenen. Als jij er niet in slaagt om de lening correct terug te betalen, dan is het risico voor de bank reëel dat ze het openstaande kapitaal van jouw lening niet meer kunnen recupereren.
 

Wie komt in aanmerking om alles te lenen?

In uitzonderlijke gevallen zal de bank toch een hypothecaire lening willen toestaan. Dit hangt voornamelijk af van je profiel. Zo zullen tweeverdieners met zicht op een groeiende carrière de eerste doelgroep zijn aan wie de banken nog een hypothecaire lening willen toekennen voor de aankoop van hun huis. Ben je alleenstaande of van middelbare leeftijd, dan wordt het al een stuk lastiger om de bank te overtuigen jou het volledige aankoopbedrag te lenen.
 

Hoeveel kan je lenen voor een huis?

Het antwoord op deze vraag hangt af van:
 
• Je leeftijd
• Heb je een vast inkomen en een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur?
 
Wil je graag een eerste idee hebben hoeveel een lening je maandelijks zou kosten, maak je dan een simulatie van je hypothecaire lening.
 

Alles lenen voor je huis is mogelijk

Een simulatie van je hypothecaire lening is maar een simulatie en geeft je geen compleet beeld. Daarom maak je beter een afspraak met één van onze specialisten om jouw situatie te bespreken. Wij maken graag tijd voor je vrij in een regionaal Hypotheek-kantoor.
 

Nog meer interessante lectuur als je alles wilt lenen voor een huis

 
 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.