Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Heel wat parameters spelen een rol, alsook de commerciële strategie van de kredietverstrekker of bank. Onze specialisten zoeken de beste tarieven op de hypotheekmarkt en vergelijken ook alle andere voorwaarden. Via Hypotheek.be weet je steeds perfect hoeveel je kan lenen.
 
Overweeg je om een huis te kopen, hou er dan rekening mee dat er nog een aantal kosten betaald moeten worden bovenop het aankoopbedrag van je woning. Het gaat onder andere om notariskosten en registratierechten. Heb je geen spaargeld of andere eigen middelen om die te betalen, dan zal je het volledige bedrag voor de aankoop van je huis moeten lenen + de kosten. Dat is niet onmogelijk, maar zeker niet evident. Er zijn immers niet zoveel banken of kredietgevers bereid om alles te lenen als je een woning gaat kopen. Gelukkig kan je daarvoor een beroep doen op de expertise en ervaring van de medewerkers van Hypotheek.be. Maak hier een afspraak met onze specialisten in woonkrediet.
 
Om te bepalen welk bedrag jij kan lenen, worden ook nog een aantal andere elementen onderzocht.
 

Hypothecaire lening: hoeveel bedragen je inkomsten?

In eerste instantie wordt gekeken naar je beroepsinkomsten. 
 
  • Heb je een vast contract of werk je als uitzendkracht?
  • Hoe lang werk je al bij je huidige werkgever?
  • Hoeveel bedraagt je netto-inkomen?
 
Al deze informatie moet de bank helpen om te beoordelen of jij een lening correct zult kunnen terugbetalen. Stel dat je alleenstaande bent, dan zal je een minder hoog bedrag kunnen lenen om een huis te kopen dan een koppel. Maar ook alleenstaanden kunnen een woning kopen!
 

Hypothecaire lening: hoeveel kan je terugbetalen?

Als je inkomen in kaart gebracht is, dan zal de bank je terugbetalingscapaciteit beoordelen. Elke bank hanteert daarbij haar eigen regels. Er wordt wel eens beweerd dat je maximaal een derde van je inkomen mag spenderen aan het aflossen van je lening, maar dat is niet correct. Sommige banken zijn nu eenmaal soepeler dan andere. Veel belangrijker dan die verhouding van 1/3 is het bedrag dat je maandelijks nog overhoudt, na het terugbetalen van je hypothecair krediet. Dat wordt ook wel je leefoverschot genoemd.
 

Hypothecaire lening: heb je nog andere kredieten of leningen lopen?

Als je nog andere kredieten of leningen moet terugbetalen, dan zal je minder kunnen lenen. Je terugbetalingscapaciteit is dan immers kleiner. Zit jij in deze situatie? Maak dan zeker een afspraak met onze hypotheekspecialist in jouw buurt om te kijken welke strategie je best volgt.
 

Hypothecaire lening: hoe ziet je nieuwe woning eruit?

De waarde van de woning is belangrijk voor de bank. Het is immers een waarborg ingeval jij het hypothecair krediet niet meer correct terugbetaalt. De bank wil dan ook graag weten hoe jouw woning eruitziet en wat ze precies waard is, zowel in vrije verkoop als in gedwongen verkoop. Daarom zal de bank je huis laten schatten door een vastgoedexpert: dit kan een onafhankelijke schatter zijn of iemand die voor de bank werkt. Zo’n schatting kost al snel € 250 à € 300. Maar als jij jouw hypothecair krediet via Hypotheek.be realiseert, dan betalen wij jou de schattingskosten terug! Maak een afspraak om jouw project te bespreken.