Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Woonkrediet geweigerd wegens onvoldoende leefoverschot

Je woonkrediet wordt geweigerd omdat je onvoldoende leefoverschot hebt.  Wat betekent dit precies? En hoe kan je hieraan iets doen?
 
Als een kredietgever je een hypothecaire lening weigert wegens onvoldoende leefoverschot, dan houdt dit in dat je na het betalen van je maandlast voor de lening te weinig geld zou overhebben om al je andere kosten voor levensonderhoud te betalen: voeding, kledij, medische kosten, energierekeningen … Wanneer de bank het risico te groot acht dat je de lening niet zult kunnen blijven terugbetalen, dan zal ze jouw kredietaanvraag weigeren.
 
Krijg je een dergelijk antwoord van een kredietverstrekker, dan is dat alvast iets om grondig over na te denken. Het is immers erg belangrijk dat je financiële problemen door een hypothecaire lening vermijdt. Je moet die lening gedurende jaren probleemloos kunnen terugbetalen, anders wordt de woning verplicht verkocht en blijf je met lege handen achter.
 

Vaak bij alleenstaanden

Een weigering wegens onvoldoende leefoverschot komt regelmatig voor wanneer alleenstaanden een woonkrediet willen onderschrijven. Het risico op niet-terugbetaling is dan immers een stuk groter dan bij een lening op twee partners, omdat er maar één inkomen is. In geval van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid wordt het voor een alleenstaande vaak een hels karwei om de lening correct te blijven aflossen.
 

Wat kan je doen?

Krijg je zo’n weigering, dan heb je drie opties:
  • vooraleer je een kredietaanvraag indient, laten uitrekenen hoeveel je kan lenen
  • het kredietbedrag verlagen: als je minder leent, zal ook je maandelijkse aflossing lager liggen en je leefoverschot hoger.
  • Je plannen een tijdje uitstellen: zo kan je intussen sparen, zodat je in de toekomst minder moet lenen en zo een lagere maandlast kunt krijgen.
 

Laat je helpen door een hypotheekspecialist

Is jouw aanvraag geweigerd of wil je vooraf correct ingelicht worden? Neem dan contact op met een kredietspecialist zoals Credishop. Wij zijn een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire leningen en gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing. Maak snel een afspraak met een Hypotheek-kantoor in je buurt.