Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Je hebt de naam ongetwijfeld al eens horen vallen: een overbruggingskrediet. Maar wat is een overbruggingskrediet nu precies en waarom sluit je een overbruggingskrediet af?

 

Overbruggingskrediet definitie: wat is het?

Een overbruggingskrediet is een vorm van een hypothecair krediet met onroerende bestemming die je tijdelijk aangaat als je geld te kort hebt om jouw nieuwe woning te kopen en waarbij je tussentijds meestal intresten betaalt en het ontleend kapitaal doorgaans terugbetaalt met de verkoopprijs van jouw bestaande woning.

 

Nieuw huis kopen, bestaand huis nog niet verkocht

Dat is de situatie waarin een overbruggingskrediet nodig is: je wil een nieuw huis kopen en wil daarvoor het geld van de verkoop van je huidige woning gebruiken. Maar je bestaande woning is nog niet verkocht, terwijl je het nieuwe huis wel al wil kopen. Je wil dus dat iemand het geld dat je huidige huis zal opbrengen tijdelijk voorschiet. Eenmaal je huis verkocht is, betaal je dat bedrag terug. Dat is precies wat een overbruggingskrediet doet.

 

Kenmerken die voortvloeien uit de definitie van een overbruggingskrediet

Uit de definitie van een overbruggingskrediet haal je direct al enkele kenmerken van dit type van krediet:

  • Het is een vorm van een hypothecair krediet, dus alle regels zijn hierop toepasselijk.
  • Het overbruggingskrediet dient om een huis te kopen. Het overbruggingskrediet heeft dan ook een onroerende bestemming.
  • Het overbruggingskrediet is een tijdelijk krediet hetgeen betekent dat je een korte looptijd hebt.
  • Tijdens de looptijd van jouw overbruggingskrediet betaal je meestal intresten op het ontleend kapitaal. Hierop bestaan ook uitzonderingen.
  • Je betaalt het overbruggingskrediet terug met de netto verkoopprijs van jouw woning


Wat is een overbruggingskrediet concreet – een voorbeeld

Een hele boterham dus. Is het nog niet helemaal duidelijk voor je? Bekijk dan hier enkele voorbeelden van overbruggingskredieten. We hebben enkele concrete voorbeelden met cijfers voor je klaarstaan. Wil je toch een persoonlijke kijk op jouw situatie of een simulatie van je krediet, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons vooraleer je een definitief aanbod tekent.

 

Overbruggingskrediet termijn

En overbruggingskrediet loopt maar een korte periode. De termijn van een overbruggingskrediet bedraagt maximaal 24 maanden. Bij banken is dat vaak beperkt tot 6 maanden. Dat is erg krap, want als je huis niet tijdig verkocht geraakt, kom je per definitie in de financiële problemen.

 

Overbruggingskrediet: kapitaal en intresten

Bij een overbruggingskrediet betaal je het ontleende kapitaal terug op het einde van de looptijd van het overbruggingskrediet. Mogelijk kan je het kapitaal sneller terugbetalen, nl. zodra je huis verkocht is. Maar ga dan vooraf zeker na of je in dat geval geen wederbeleggingsvergoeding aan de kredietverstrekker moet betalen. Bij veel banken is dat immers het geval, bij specialisten in soepel overbruggingskrediet zoals Credishop niet.

Voor de terugbetaling van de intresten van een overbruggingskrediet bestaan er 2 formules:

  • Je betaalt elke maand intresten terug. In dit geval kan je tot 80% van de geschatte verkoopprijs van je huis lenen via een overbruggingskrediet.
  • Je betaalt pas intresten terug op het einde van het krediet. Dan kan je tot 70% van de geschatte verkoopprijs lenen.

 

Overbruggingskrediet: rentevoeten en tarieven

Net zoals bij een andere hypothecaire lening hoort bij een overbruggingskrediet een bepaalde rentevoet. Ben je op zoek naar het goedkoopste overbruggingskrediet? Hou er dan rekening mee dat een soepel overbruggingskrediet veel meer is dan louter een rentevoet of tarief. Overbruggingskredieten vergelijken is dan ook niet evident.

 

Overbruggingskrediet simuleren

Wil je zelf al eens aan de slag gaan om een idee te hebben wat een overbruggingskrediet jou kost, maak dan zelf een simulatie van jouw overbruggingskrediet.

Simuleren van een overbruggingskrediet is belangrijk want als je slecht rekent kan het wel eens betekenen dat je je zelf financieel strop zet. Dat vermijd je best. Vooraleer je je definitief bindt aan de aankoop van jouw nieuwe woning of aan jouw bank, loop je best even binnen in één van onze kantoren.

 

Overbruggingskrediet vergelijken

Onze specialisten maken er een sport van om een overbruggingskrediet voor jou te vergelijken. Ook al is dit niet eenvoudig. Er zijn immers tal van factoren die meespelen. Onze medewerkers zijn getraind om van complexe materies eenvoudige puzzels te maken. Enkel met een klare kijk op de zaak kan je jouw vergelijking het best doen slagen.

 

Overbruggingskrediet aanvragen

Een overbruggingskrediet aanvragen doe je dus best bij een specialist in soepel overbruggingskrediet. Wij zijn er alvast klaar voor en wachten nu op jou. Maak vandaag nog een afspraak.