Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Biddit te koop... Goed of slecht idee om je huis in openbare verkoop te kopen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Op het eerste zicht lijkt het een goed idee te zijn als je via Biddit een huis te koop ziet staan en je huis te kopen in openbare verkoop. Maar waar let je best op als je een woning in openbare verkoop via Biddit gaat kopen? Er zijn toch enkele valkuilen.

Biddit te koop : charmante woning (met gebreken) weliswaar verkocht in de staat waarin het zich bevindt

Vertrouw niet op wat je online leest. Iedere woning zal ook via tekst "mooi verkocht" worden. Je plant dus best tijdig een bezoek in want de woning wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt. Als er dus gebreken aan zijn of er moeten renovaties gebeuren, dan ben je hier best voor je bod op de hoogte.

Houd met deze kosten rekening als je een hypothecair krediet gaat aanvragen of je een simulatie wilt van je hypothecaire lening via onze kredietexperten.

Bod is meteen bindend op Biddit, dus let op. Heb je al gedacht aan de betaling van de kosten en een hypothecaire lening?

Breng je een bod op Biddit uit, dan is het meteen bindend. Denk hier dus zeker over na, want er is geen weg terug.

Bovendien moet je je vooraf zeker informeren rond jouw hypothecair krediet. Want na het aanvaarden van je bod, het zogenaamde toewijzen van de koop, heb je niet veel tijd meer om je hypothecair krediet in orde te brengen.Tussen het publiceren van de verkoop en het afsluiten van de biedingen zit meestal slechts zes weken. Dat is dus veel sneller dan bij een normale verkoop. Contacteer ons tijdig.

Biddit, huis te koop: check het lastenkohier voor de bijkomende kosten

Op Biddit een huis te koop gezien? Houd dan rekening houden dat er bijkomende kosten zijn. Deze kosten omvatten onder meer de registratierechten, notariskosten, hypothecaire opzoekingen,… en kunnen al snel oplopen tot 20% van de aankoopprijs.

Wat een verschil met een normale verkoop of aankoop… waar je in sommige regio’s niet eens de helft moet betalen.

Bovendien mag je niet vergeten dat de betaling ervan meestal binnen de vijf dagen na de definitieve toewijzing van de woning moet gebeuren. Je zorgt er dus maar best voor dat je deze kosten in handen hebt.

Huis in openbare verkoop : extra wensen zijn extra kosten (voor de koper)

Een woning openbaar verkopen (ook via Biddit) is niet gratis. Verkoop je je woning via een immobiliënmakelaar dan zal je gemiddeld een commissieloon van 2% à 3% van de verkoopprijs moeten betalen. Hierop moet je als verkoper ook nog eens rekening houden met 21% BTW. Deze kost wordt meestal afgetrokken van de verkoopprijs.

Maar ook notarissen werken niet gratis of met een vaste commissie. De prijs is hier afhankelijk van de wensen van de verkoper. Wilt hij meer publiciteit maken? Wilt hij extra bezoekdagen organiseren? Deze kosten kunnen al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Ook al komen deze kosten wettelijk gezien ten laste van de verkoper, in de praktijk worden deze kosten meestal ten laste gelegd van de koper.

Reden te meer dus om de verkoopsvoorwaarden (lastenkohier) na te lezen.

Hou je emoties onder controle. Geen onderhandeling over aankoopprijs mogelijk

Omdat je een bod uitbrengt op een openbare verkoop, zit je met met concurrenten (andere kandidaat-kopers) én kan je niet onderhandelen over de aankoopprijs. Je moet dus zelf weten hoeveel jij maximum wilt betalen voor die woning. 

Je kan dus niet afdingen, maar moet telkens boven het bod van de andere gaan. Hier kan je je wel eens aan mispakken als je jouw emoties niet onder controle houdt.

Biddit te koop : toch een serieuze afweging maken

Je merkt het dat er toch enkele gevaarlijke addertjes onder het gras zitten als je een huis in een openbare verkoop gaat kopen. We kunnen je dan ook maar één advies geven en dat is tijdig je financiële mogelijkheden laten onderzoeken door één van onze hypotheekexperten. Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.