Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hoe regel je het huis en de hypothecaire lening bij een echtscheiding in onderlinge toestemming?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Bij een echtscheiding in onderlinge toestemming beslissen de partners samen om uit elkaar te gaan. De verstandhouding is dus meestal nog vrij goed, zodat een akkoord over het huis en de lening perfect mogelijk is. In dit artikel bespreken we de situatie waarin één van de partners beslist heeft om de woning te behouden en de andere uit te kopen. Jij bent degene die het huis zal behouden. Waarop moet je dan letten?
 
Twee situaties zijn mogelijk: je hebt al een akkoord over het huis, of nog niet.
 

Je hebt een akkoord over het huis

Dan is er al een belangrijke hindernis genomen. De volgende stap is naar de bank gaan. Daar moet je nog volgende zaken regelen:
  • Je ex-partner moet uit de bestaande lening stappen.
  • Jij moet bijlenen voor de uitkoopsom.
  • Hoeveel kan je lenen?
  • Wat als de bank niet akkoord gaat?
 

Je ex-partner moet uit de bestaande lening stappen

Je hebt destijds samen een lening afgesloten voor je huis. De kredietgever kon toen rekenen op twee ontleners voor de terugbetaling van de hypotheeklening. Omdat nu slechts één van de partners de woning zal behouden, is het logisch dat diegene die de woning verlaat ook uit de hypothecaire lening stapt.
 
Hiervoor moet je aan de bank de voorwaarden voor desolidarisatie vragen. Een bank staat immers niet zomaar toe dat slechts één persoon (in plaats van twee) de lening gaat terugbetalen …
 

Jij moet bijlenen voor de uitkoopsom

Je ex-partner moet uit de lening stappen. Maar wellicht moet jij extra lenen om jouw ex-partner te kunnen uitkopen. Dit maakt het risico voor de bank alleen maar groter …
 

Wat als de bank niet akkoord gaat?

Maar geen paniek! Zelfs niet als de bank niet akkoord gaat. Er bestaan zeker oplossingen voor mensen die alleen komen te staan na echtscheiding. Maak meteen een afspraak met één van onze medewerkers om jouw situatie te bespreken.
 
We raden je wel aan om je huidige hypothecaire lening zo lang mogelijk correct te blijven betalen, zodat je een negatieve melding op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), de zogenaamde ‘zwarte lijst’, zeker vermijdt.
 

Je hebt geen akkoord over het huis

Wat kan je doen als je nog geen akkoord hebt over het huis? Las een tussenstop in, omdat een echtscheiding altijd een emotioneel beladen periode is voor elke betrokken partij. Vat de onderhandelingen wat later opnieuw aan. Soms kan de tussenkomst van een notaris helpen. De notaris is immers een neutrale partij die erover zal waken dat de verdeling correct verloopt.
 
Vind je uiteindelijk toch geen akkoord, dan heb je nog twee opties: een vrijwillige verkoop van de woning of een openbare verkoop. Dat laatste vermijd je beter. Niemand heeft immers zicht op de uiteindelijke verkoopprijs, waardoor je beide kunt verliezen. Je blijft dan allebei achter met  een restschuld die je moet terugbetalen aan de kredietgever.
 

Herkenbaar? Maak een afspraak

Is deze situatie voor jou herkenbaar en zoek jij nog een oplossing voor het huis en de hypothecaire lening? Maak dan zeker een afspraak met één van onze medewerkers. Zij kunnen met hun expertise jouw situatie analyseren en bekijken welke de volgende stappen zijn die je moet nemen.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.