Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat als de koper van je huis geen hypothecaire lening krijgt?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je overweegt een nieuwe woning te kopen en zet je bestaande huis of appartement te koop. Er daagt snel een koper op die bereid is om jouw vraagprijs te betalen. Geen vuiltje aan de lucht dus. Jij zet intussen jouw aankoopplannen voor een nieuw huis verder door. Maar een week nadat jij de compromis getekend hebt voor je nieuwe woning, krijg je te horen dat de koper van je huis geen hypothecaire lening krijgt. Weg overeenkomst en jij plots in de financiële problemen...

 

Geen hypothecaire lening, geen deal?

Er hoeft zelfs geen sprake te zijn van een geschreven akkoord om met een gelijkaardig probleem opgezadeld te zitten. Stel, er zijn meerdere geïnteresseerden in je huidige woning. Je bent er dan ook gerust in dat je jouw huis aan één van hen zult kunnen slijten tegen de juiste prijs. Ondertussen wil je zelf ook verder en koop je een nieuwe woning. Maar hoe zeker ben je ervan dat jouw kandidaat-kopers wel een hypothecaire lening zullen krijgen? Want als dat niet het geval is, heb je wellicht geen deal, en dreig je jouw huis snel-snel te moeten verkopen omdat je nu eenmaal geld nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning. En als je onder financiële druk moet verkopen, dan bestaat de kans dat je met een (veel) lagere prijs tevreden moet zijn dan je had gehoopt.

Sluit je een compromis, dan vraagt de koper vaak dat er een opschortende voorwaarde opgenomen wordt die stelt dat de verkoop niet doorgaat als hij geen lening krijgt. Jij kan, zeker als je meerdere kandidaat-kopers hebt, aan die clausule laten toevoegen dat er in dat geval een schadevergoeding aan jou betaald moet worden. Verder kan je natuurlijk steeds je koper naar een onafhankelijk kredietmakelaar sturen. Mogelijk vindt die een oplossing.

 

Flexibel overbruggingskrediet is de oplossing

Een overbruggingskrediet is in dergelijke situaties aangewezen. Met een overbruggingskrediet koop je jezelf immers tijd. Jij beschikt over het budget om je droomhuis te kopen, terwijl je zelf voldoende tijd krijgt om je bestaande huis te verkopen tegen een correcte prijs.

Overbruggingskrediet: ga naar een onafhankelijke makelaar in hypothecaire kredieten

Je kan een overbruggingskrediet krijgen bij je bank. Maar nogal wat banken kennen dit maar toe voor een maximumtermijn van 6 maanden. Als je bestaande woning dan niet snel verkocht raakt, zit je met financiële zorgen. Daarom stap je beter naar een onafhankelijke makelaar in hypothecaire kredieten. Die gaat voor jou op zoek naar het flexibel overbruggingskrediet dat jij nodig hebt, waarbij je doorgaans een termijn tot 24 maanden krijgt. Dat volstaat ruimschoots om je huis tegen de juiste prijs over te laten.

Doe beroep op specialist

Maak vandaag nog een afspraak met een Hypotheek-specialist: hij berekent een financieel plan voor je en maakt een simulatie van je hypothecaire lening. Er is zeker een regionaal Hypotheek-kantoor in jouw buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.