Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hoe regel je efficiënt de financiering van je verbouwing?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Hoe regel je efficiënt de financiering van je verbouwings- of renovatiewerken aan jouw huis? Je hebt al een hypothecaire lening lopen voor de aankoop van het huis en moet nu bijlenen. Hoe doe je dit concreet?
 

Hoe regel je efficiënt de financiering van je verbouwing? Ga naar een gespecialiseerde kredietmakelaar

Een gespecialiseerde kredietmakelaar zoals Credishop werkt met meerdere kredietgevers samen. Hij gaat voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing. Samen met jou overloopt hij een aantal cruciale aandachtspunten!
 

Hoe efficiënt de financiering van je verbouwing regelen? Tot hoeveel kan je lenen?

Om hierop een antwoord te kunnen geven, gaan we eerst kijken naar het saldo van jouw hypotheeklening. Je kan dit vragen aan je bank of terugvinden op de aflossingstabel van jouw woonkrediet. Via je home banking-toepassing kan je het doorgaans ook zien. Een tweede belangrijke vraag is of je daarnaast nog andere kredieten of leningen lopen hebt. Zo ja, vraag dan zeker het saldo op.
 
Je kredietmakelaar zal samen met jou een financieel plan opstellen en berekenen tot hoeveel je kan lenen. Hij maakt een simulatie van je hypothecair krediet alvorens je aanvraag bij een kredietgever in te dienen.
 

Herfinanciering van je hypothecair krediet met het budget van je verbouwing financieren in één nieuwe lening

Er bestaan verschillende manieren om je verbouwing te financieren. Denk hierbij aan een afzonderlijke renovatielening of een wederopname van kapitaal in je bestaande hypotheeklening. Er valt véél voor te zeggen, maar dikwijls stuit je op beperkingen. Ofwel wordt het budget van je verbouwing beperkt ofwel kan je niet op lange termijn lenen. Niet ideaal dus.
 
 
Wat zijn de voordelen van deze herfinanciering?
 
  1. Je kan alles op een langere termijn spreiden. Hierdoor blijft het maandelijks terug te betalen bedrag onder controle.
  2. Geniet je van een woonbonus, dan kan je deze meenemen in je nieuwe hypotheeklening. Hiervoor heb je wel het éénmalig fiscaal basisattest nodig.
  3. Je kan alle verbouwingswerken financieren zonder beperking op budget of duurtijd. Zo blijf je binnen de voorwaarden voor de terugbetalingscapaciteit.

Efficiënt de financiering van je verbouwing regelen - zoek je éénmalig fiscaal basisattest op

Het éénmalig fiscaal basisattest van je hypothecaire lening krijg je van de bank wanneer je jouw woonkrediet afsluit. Je gebruikt dit document ook bij het invullen van je aangifte van de personenbelasting. Het éénmalig fiscaal basisattest vermeldt het kredietbedrag, de rentevoet, de duurtijd en het doel van je woonkrediet. Bezorg dit basisattest zo snel mogelijk aan jouw kredietmakelaar. Mogelijk kan je zo je woonbonus nog recupereren en meenemen in je nieuwe hypotheeklening. Je kredietmakelaar heeft dit nodig om het aan de kredietgever door te geven. Opgelet! Banken geven niet zo snel een duplicaat. Bovendien kost het je geld. Zoek dus goed als je het niet meteen weet liggen.
 

Welke verbouwingswerken wil je uitvoeren?

Denk goed na over de vraag welke verbouwingswerken je wilt uitvoeren. Alleen dan kan je een concreet budget voor de verbouwing berekenen. Dat budget moet je kredietmakelaar kennen. Hij maakt immers voor jou een persoonlijk financieel plan op. Zo weet je vooraf perfect hoeveel je zult moeten betalen.
 
Uiteraard doe je er goed aan om voor verbouwingswerken meerdere offertes op te vragen. Dan pas kan je de beste keuze maken. In bepaalde periode kan je ook kortingen genieten. Denk bijvoorbeeld aan de periode rond Batibouw, het eindejaar, einde-reeks-aanbiedingen ...
 
Het budget voor de verbouwing zal mee opgenomen worden in het schattingsverslag dat opgemaakt zal worden. De schatter zal namelijk rekening houden met een waarde vóór werken en een waarde na werken. Het zal de waarde na werken zijn die zal bepalen hoeveel je maximaal kan lenen.
 

Wat doet een kredietmakelaar allemaal voor je?

• Hij komt bij jou thuis of ontvangt je op kantoor.
• Hij bespreekt je verbouwingsplannen.
• Hij stelt een financieel plan op.
• Hij vraagt documenten op voor het dossier van jouw nieuwe hypotheeklening.
• Hij gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing op de markt.
• Hij dient je kredietvraag in bij een kredietverstrekker.
• Hij adviseert je ook voor bepaalde verzekeringen, zoals de schuldsaldoverzekering en de brandverzekering.
 

Efficiënt de financiering van je verbouwing regelen? Alles in één krediet!

Met wat geluk kan je kredietmakelaar alle saldi van je verschillende kredieten samen opnemen in één nieuwe lening. En erbovenop ook het budget van je verbouwing. Dat maakt alles meteen een stuk overzichtelijker, want je betaalt maar één maandlast meer!
 

Vind een makelaar in hypothecaire kredieten jouw regio

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.