Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Woonkrediet geweigerd wegens geen of onvoldoende spaargeld?

Wil je een huis kopen en heb je daarvoor een  hypothecaire lening nodig, dan verwacht de kredietgever dat je een deel van de aankoop betaalt met je spaargeld. Heb je geen spaargeld of onvoldoende in de ogen van de kredietgever, dan kan die je kredietaanvraag weigeren.  Wat zijn je opties in dat geval?
 

Laat berekenen hoeveel je kan lenen

Een onafhankelijk kredietmakelaar zoals Credishop zal samen met jou overlopen wat jouw mogelijkheden zijn. Na het beantwoorden van enkele vragen, gaan we van start met het opstellen van een financieel plan. Nadien zien we hoeveel je kan lenen. Dan bepalen we samen een strategie.
 

Zelf notaris- en registratiekosten betalen

Een kredietaanvraag wordt in de meeste gevallen geweigerd om deze reden: de aanvrager beschikt volgens de kredietgever over te weinig spaargeld. Concreet verwacht een kredietgever dat je minstens zelf  de notaris- en registratiekosten kan betalen. Dan ligt het te ontlenen bedrag alvast lager dan de totale aankoopprijs van het huis en is het risico voor de kredietgever wat kleiner.
 

Eerst sparen, dan pas kopen

Het is dus belangrijk dat je bij de kredietaanvraag kunt aantonen dat je al over wat spaargeld beschikt. Wil je een huis kopen, maar heb je nog nauwelijks iets gespaard, wacht dan nog wat langer en spaar eerst verder. Het zal jouw kans om een lening te krijgen vergroten en het tarief van je lening aantrekkelijker maken.
 

Toch alles lenen?

Bepaalde kredietgevers zijn wel bereid om hypothecaire leningen toe te staan waarbij ook de registratierechten en notariskosten mee ontleend worden. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Jean.
 
In dat geval zal je twee kredieten afsluiten: 
 
- een hypothecaire lening met onroerende bestemming voor het huis
- een hypothecaire lening met roerende bestemming voor de aankoopkosten
 
Soms gebeurt dit bij één en dezelfde kredietgever, soms ook niet. In dit geval moet je beseffen dat je gedurende meerdere jaren twee maandlasten zult moeten betalen. Kan je dit financieel aan? En wat als je arbeidsongeschikt zou worden door ziekte of een ongeval? Kan je de kredieten dan nog terugbetalen?
 

Laat je bijstaan door een specialist

Is jouw aanvraag geweigerd of wil je vooraf correcte informatie? Neem dan contact op met een kredietspecialist zoals Credishop. Wij zijn een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire leningen en gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing. Maak snel een afspraak met een Credishop-kantoor in je buurt.