Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Achterstand op je hypotheeklening? Denk eens aan herfinanciering

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je hebt een hypothecaire lening afgesloten, maar het is elke maand knokken om  rond te komen. De maandelijkse aflossing weegt zwaar, soms te zwaar. Bijgevolg bouw je een achterstand in betaling op. Als je zo verder doet, wordt een gedwongen verkoop van je huis onvermijdelijk. Toch is er een oplossing mogelijk: herfinancier je lening. Praat er tijdig over met een kredietbemiddelaar en bespreek jouw opties. Laat zeker ook berekenen hoeveel je kan lenen.

 

Vermijd een gedwongen verkoop van je huis

Als je een te grote betalingsachterstand oploopt, dan volgt er een gerechtelijke procedure en wordt je huis openbaar verkocht. Je wordt bovendien nog eens negatief geregistreerd op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) en komt dus op de ‘zwarte lijst’ van de Nationale Bank van België terecht. Erg pijnlijk allemaal, zowel emotioneel als financieel.

 

Herfinanciering van je hypothecaire lening is een mogelijke oplossing

Is de situatie dan hopeloos eens je enkele achter staat met betalen voor je lening? Neen, maar dan is het wel hoog tijd om in te grijpen. In bepaalde gevallen is het immers interessant om je bestaande woonlening te herfinancieren

 

Wat is een herfinanciering van je hypotheeklening?

Je vervangt je bestaande lening door een nieuw krediet met een langere looptijd. Door de langere looptijd betaal je een lager bedrag af per maand. Zo kan je alles tijdig blijven aflossen en kom je niet in de problemen. Een gedwongen verkoop van je huis wordt zo afgewend. Opgelet, dit is een uitzonderingsmaatregel en dus niet voor iedereen weggelegd.

 

Wat is verschil tussen herfinancieren en hergroeperen van kredieten

Het verschil tussen een herfinanciering van een hypothecair krediet en het hergroeperen van kredieten ligt meestal in het aantal kredieten of leningen die in deze operatie betrokken zijn.

Bij het hergroeperen van krediet ga je al jouw lopende kredieten en leningen samenvoegen tot één nieuwe hypotheeklening. Dit is natuurlijk een uitzonderingsmaatregel, maar zo kan je wel financiële problemen vermijden, alsook een negatieve vermelding op de zwarte lijst van de Nationale Bank.

 

Verlies je woonbonus niet

Als je je huis verliest, verlies je meteen ook je voordelige woonfiscaliteit. Door je hypothecaire lening tijdig te herfinancieren, behoud je je woning alsook je woonfiscaliteit. De woonbonus blijft van toepassing. Er wordt gekeken naar de datum waarop je jouw oorspronkelijke hypotheeklening bent aangegaan. Onze specialisten bekijken het voor je.

 

Een kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten helpt je

Als je er op tijd bij bent, dan kan een kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten jou nog helpen. Hij werkt samen met verschillende kredietgevers en heeft zo toegang tot mogelijke oplossingen voor jouw financiële problemen.

Talm niet langer en maak vandaag nog een afspraak . Er is zeker een Credishop-kantoor in jouw buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.