Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Bij herfinanciering woonlening ook andere leningen herbekijken?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

De rentevoeten zijn de afgelopen maanden wel gestegen, maar historisch gezien is het nog altijd een ideaal moment om een herfinanciering van je woonlening te overwegen. Maar wat als je naast je hypotheeklening nog andere kredieten lopen hebt? Kan je die tegelijk ook herbekijken samen met de herfinanciering van je woonlening? Kan je deze kredieten of leningen hergroeperen? Of blijf je met verschillende leningen zitten? Waar doe je goed aan?

Andere leningen buiten jouw woonlening... Op zich niks ergs

Dat je naast een woonlening ook nog andere kredieten lopen hebt, is op zich helemaal niet erg. Honderdduizenden Belgen hebben dit ook zo gedaan. Dat neemt niet weg dat het eenvoudiger en duidelijker zou zijn als al je kredieten via één maandlast terugbetaald kunnen worden. De vraag is of dat mogelijk is.

Hergroeperen van kredieten? Zeker de moeite om te laten onderzoeken

Een aantal kredietverstrekkers op de Belgische markt geeft je inderdaad de mogelijkheid om ook je andere leningen te herzien als je je woonkrediet herfinanciert. Dan spreekt men van het hergroeperen van kredieten. Dit is trouwens één van de talloze redenen waarom een herfinanciering van je woonkrediet interessant kan zijn. Je optimaliseert je maandlast. Een onafhankelijke kredietbemiddelaar zoals Credishop werkt met gespecialiseerde kredietverstrekkers samen en kan dit voor jou bekijken.

Wanneer zou je je woonlening herfinancieren en tegelijk andere kredieten hergroeperen?

Het spreekt voor zich dat je het hergroeperen van je kredieten in een nieuwe woonlening niet iedere dag gaat overwegen. Toch zijn er enkele specifieke gevallen waarin dit interessant kan zijn:

1. Herfinanciering woonlening met andere kredieten na echtscheiding

Je gaat uit elkaar met je partner en je komt in de vereffening en verdeling van de schulden overeen dat jij het huis overneemt (en dus ook de woonlening) alsook enkele andere kredieten. Als je je financieel niet voor blok wilt zetten, dan kan deze gelegenheid een ideaal moment zijn om een herfinanciering van je woonlening te bekijken. Contacteer ons gerust om een vrijblijvende simulatie van je woonlening te maken.

2. Herfinanciering woonlening met andere kredieten na verlies van job

Je hebt je job verloren en een moeilijke periode achter de rug. Gelukkig ben je terug aan de start kunnen gaan, maar door een tijdelijk verlies aan inkomsten is de terugbetaling van je woonlening en de andere kredieten zwaar geworden.

Bestudeerd dan zeker de mogelijkheid om je woonlening te groeperen samen met de andere kredieten. Op basis van de aflossingstabel van alle kredieten, kan je al een eerste zicht op het te herfinancieren bedrag hebben en kan je hier terecht voor een simulatie van je woonlening

3. Herfinanciering van woonlening met andere kredieten bij overbruggingskrediet

Je verkoopt je huis om een ander te kopen. Hierbij ben je op zoek naar een financiering voor de aankoop en mogelijk ook een overbruggingskrediet. Het kan dan interessant zijn om je woonlening te herfinancieren en tegelijk je bestaande kredieten er mee in te betrekken zodat je nadien op lange termijn zo min mogelijk betaalt. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere vraag naar een overbruggingskrediet. Onze specialisten dokteren dit wel voor je uit.

4. Herfinanciering van woonlening met andere kredieten als je negatief gemeld bent op de CKP

Van alle voorgaande gevallen is dit misschien wel de meest uitzonderlijke. Je bent door omstandigeden gemeld op de "zwarte lijst".

Als eigenaar die gemeld is op de zwarte lijst, zijn er dan nog oplossingen. Contacteer ons zo snel mogelijk zodat we je verder kunnen helpen.

Hergroeperen van kredieten : alles in één, lagere maandlast

Zo kunnen we ervoor zorgen dat al je kredieten in één dezelfde woonlening geherfinancierd worden. Hier zijn weliswaar bijzondere voorwaarden aan verbonden en het is afhankelijk van de bank. Maar het levert je enkele geweldige voordelen op:

  • Je betaalt nog maar 1 maandlast.
  • Jouw nieuwe maandlast ligt lager dan de som van je vroegere maandaflossingen samen.
  • Je hebt een duidelijk zicht op je maandelijks budget.
  • Je spreidt jouw kredietlast over een langere duurtijd.

Als het niet mogelijk is om alles in één woonlening met één maandtermijn te hergroeperen, dan zal er binnen één kredietovereenkomst gewerkt worden met twee voorschotten. Zo krijg je één hypothecair krediet met 2 maandtermijnen. Per voorschot kan je zelf de looptijd en de rentevoet (variabel of vast) kiezen

We gaan hierbij uiteraard niet over één nacht ijs. Het spreekt voor zich dat we eerst uitrekenen hoeveel je kan lenen en we jouw nieuwe woonlening aanpassen aan jouw huidige en toekomstige behoeften. Zo ben je er zeker van dat je een kredietoplossing krijgt die bij jou verwachtingen en je terugbetalingscapaciteit past.

 

 

En wat met je woonbonus?

Het fiscaal regime van de Vlaamse woonbonus is de laatste jaren meerdere keren veranderd. Jouw woonfiscaliteit hangt af van het moment waarop je jouw oorspronkelijke hypothecaire lening hebt afgesloten. Zo zal je nog kunnen blijven genieten van de woonbonus. Onze specialisten weten er alles over en zullen het je ook haarfijn uitleggen.

Wacht niet langer met de herfinanciering van je woonlening. Maak een afspraak!

Maak meteen een afspraak met jouw Hypotheek-kantoor. Onze specialisten overlopen jouw wensen en behoeften en stellen je een oplossing op maat voor. Zo ben je goedkoper af en weet je elke maand perfect waar je aan toe bent!

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.