Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Je bent eigenaar en staat op de zwarte lijst, wat nu?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Het kan zijn dat je moeite hebt om elke maand de aflossingen van je lening correct terug te betalen. Maar ook als je al enkele deadlines miste of zelfs op de zwarte lijst van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) terecht bent gekomen, is het nog niet noodzakelijk ‘game over’ voor jou op de kredietmarkt. Ben je eigenaar van een woning? Maak een afspraak met een kredietspecialist van Hypotheek.be en samen bekijken we de oplossingen die voor jou voorhanden zijn.
 
Bij de aanvraag van een krediet moet je de kredietverstrekker kunnen bewijzen dat je de voorziene aflossingen zal kunnen betalen. Hij zal onder andere kijken naar je inkomsten, de stabiliteit van je werk en andere leningen die je mogelijk hebt lopen. Je kredietaanvraag wordt aanvaard als de bank ervan overtuigd is dat je je woonlening correct zal kunnen terugbetalen.
 

Het kan altijd even tegenzitten als eigenaar

Er kan altijd wel iets voorvallen waardoor de terugbetaling van je lening niet meer zo vlot verloopt als ervoor. Enkele voorbeelden:
  • Je krijgt te maken met onverwachte extra kosten, die het moeilijk maken om alle facturen tijdig te betalen.
  • Na een herstructurering op het werk word je ontslagen en vind je niet meteen nieuw werk.
  • Door een ziekte kan je enkele maanden niet gaan werken en verminderen je maandelijkse inkomsten drastisch.
 

Vermijd een vermelding op de zwarte lijst als je eigenaar bent

Bij betaalachterstand van je hypotheeklening loop je het risico om op de zwarte lijst te komen. Met de zwarte lijst wordt een negatieve vermelding op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België bedoeld. Laat het zover niet komen! Onderneem meteen actie als je merkt dat je moeilijkheden hebt om je lening af te betalen. Ga eens langs bij een woonkredietexpert. Hij luistert naar je verhaal en de problemen die je ervaart, zal enkele vragen stellen en gaat vervolgens op zoek naar een oplossing.
 

Oplossing voor eigenaars op de zwarte lijst

Laat je hoofd niet meteen hangen, want er zijn wel degelijk oplossingen voor de moeilijke situatie waar je je in bevindt.
  • Je kan meerdere leningen en krediet hergroeperen. Al je schulden worden gegroepeerd in één lening, zodat je in de toekomst nog maar één maandlast afbetaalt in plaats van meerdere.
  • Je kan ook een herfinanciering van je hypotheeklening vragen, waarbij je je huidige hypotheeklening volledig krijgt terugbetaald en je tegelijkertijd een nieuwe hypothecaire lening afsluit. Je kiest dan bijvoorbeeld een woonlening met een langere looptijd, zodat je maandelijkse afbetalingen dalen en je wat meer financiële ademruimte krijgt.
 

Ben je eigenaar en sta je toch op de zwarte lijst? Geen paniek!

Ben je toch op de zwarte lijst beland, dan krijg je normaal gezien geen andere lening meer zo lang je een betaalachterstand hebt. Ook hierbij kan een kredietexpert van Hypotheek.be je helpen. Samen bekijken we hoeveel je totale schuldenlast bedraagt, welk bedrag je maandelijks kan afbetalen en hoe je dit met een lening kan oplossen.
 
Conclusie: wacht dus niet te lang voor je er een professional bijhaalt! Je vermijdt dat je woning openbaar verkocht wordt, moesten de problemen niet opgelost raken. Want dat is wel het allerlaatste dat je wil.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.