Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Bijkomende tips als je jouw eerste huis gaat kopen

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? Lees dan onze tips en bespaar geld!
 

Ken jouw budget

Het allerbelangrijkste dat je moet weten is hoeveel jij kan lenen als je een huis gaat kopen. Bij de aankoop van een huis en het afsluiten van een hypothecaire lening komen heel wat zaken kijken:
  • Heb je eigen middelen om te investeren in de aankoop?
  • Hoeveel kan je lenen?
  • Hoeveel wil je lenen?
  • Hoeveel wil je terugbetalen?
  • Welke formule voor de lening kies je?
  • Hoeveel houd je maandelijks over om van te leven?
Dit alles en nog veel meer nemen onze hypotheekspecialisten met je op. Ze berekenen ook alles in detail voor jou.
 

Houd vast aan je budget

Nu je jouw budget kent, is het belangrijk om je hieraan te houden. Een hypothecaire lening is een belangrijke financiële stap in je leven, die je dus weloverwogen moet maken. Laat je niet verleiden door een grotere woning als je op huizenjacht bent. Teveel lenen voor je huis kan nefaste gevolgen hebben: als je niet de lening niet correct terugbetaalt, kom je op de zwarte lijst (negatieve luik van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België). Uiteindelijk kan het er zelfs toe leiden dat je je huis verliest door een openbare verkoop.
 
Daarom een gouden tip: start met een kleine woning. Later kan je nog doorgroeien naar een grotere woning. Laat zeker een simulatie van je hypothecaire lening maken door onze specialisten.

 

Bijkomende kosten bij de aankoop van je woning

Als je een huis koopt, zijn er heel bijkomende kosten waarmee je rekening moet houden in je financieel plan. En ook later als je eenmaal huiseigenaar bent. 
  • kosten eigen aan de aankoop van vastgoed, zoals registratierechten en notariskosten
  • kosten voor het afsluiten van een hypothecaire lening, zoals dossier- en schattingskosten, kosten voor de hypothecaire inschrijving of mandaat,… 
  • kosten voor herstelling en onderhoud, onroerende voorheffing (als huiseigenaar)
Dit alles kan een probleem worden als je je niet aan je oorspronkelijk budget gehouden hebt …
 

Hypothecaire lening vergelijken

Vergelijken is altijd geld besparen. Dat geldt ook als je verschillende offertes van hypothecaire leningen vergelijkt. Je doet dit best aan de hand van het ESIS (European Standard Information Sheet). Dit is een samenvatting van alle voorwaarden van jouw hypothecaire lening en zou je ruim voordat je het kredietaanbod krijgt van de kredietgever moeten ontvangen. In de praktijk merken we dat weinig banken of kredietinstellingen dit meteen ter beschikking stellen, zodat je niet onmiddellijk weet welke de definitieve voorwaarden van jouw hypothecaire lening zijn.
 
Ga je zelf een dag verlof nemen en enkele grootbanken bezoeken? Of kies je ervoor om dit werk uit handen te geven aan een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten, zoals Hypotheek.be? Wij vergelijken verschillende kredietgevers voor jou en stellen je de beste oplossing voor.
 
 

Sluit geen nieuwe leningen af als je een huis gaat kopen

Als het je menens is om een huis te kopen, bereid je financiële situatie dan zo goed mogelijk voor. Hiermee verhoog je jouw kansen op het bekomen van een hypothecaire lening. Dit betekent bijvoorbeeld dat je best vermijdt om vóór de aankoop van een huis nog tal van andere, nieuwe leningen te gaan afsluiten. Als banken of kredietinstellingen merken dat je nieuwe leningen aangaat, dan zullen ze voorzichtiger zijn in het toestaan van een nieuwe (hypothecaire) lening. Heb je daarentegen enkele kleine leningen lopen die je zou kunnen terugbetalen, dan is dit zeker een positief element in de beoordeling van jouw kredietaanvraag.
 

Raadpleeg onze specialisten als je huis gaat kopen

Ga niet onbezonnen tewerk en laat je bijstaan door specialisten. Onze medewerkers kennen hun vak en stellen hun expertise graag ter beschikking. Ze berekenen hoeveel jij kan lenen, maken een simulatie van je hypothecaire lening en vergelijken verschillende kredietoplossingen. Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak en ga perfect voorbereid op huizenjacht. Zoek op de kaart van België naar het regionaal Hypotheekkantoor in jouw buurt.
 

Nog meer interessante artikels

 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.