Is een huis kopen in Antwerpen of Gent om coliving of cohousing project op te starten een goede investering ?
Geschreven door: Sven Van Santvliet
Een eigen woning kopen is duur geworden. Ook de hypothecaire lening voor je huis terugbetalen is geen evidentie geworden. We zien de laatste jaren een nieuwe trend opkomen. Een woning kopen om er een coliving of een cohousing project op te starten. Hieronder gaan we er dieper op in.
Wat is coliving en wat is het grote verschil met cohousing ?
Coliving is een vorm van feitelijk samenwonen met anderen, waarbij de huurder een slaapkamer huurt en kan genieten van de andere faciliteiten (badkamer, keuken, woonkamer, …) met de andere huurders.
Cohousing gaat eigenlijk veel verder. Hier heeft men meestal een eigen woning of appartement, waarbij er gemeenschappelijke delen zoals een tuin, garage, polyvalente ruimte, zwembad,… zijn.
In de volksmond worden beide termen voor hetzelfde gebruikt, samenwonen met vrienden.
Coliving of cohousing steeds populairder in steden zoals Antwerpen en Gent
Samenwonen met vrienden is de laatste jaren populairder geworden in Antwerpen en Gent. Hier zijn enkele redenen voor, die je eigenlijk niet te ver moet zoeken.
Zowel Antwerpen als Gent zijn universiteitssteden en trekken daarom veel studenten aan. Studenten zoeken een huisvesting en kunnen niet altijd terecht in het klassieke “kot”-systeem. Coliving of cohousing vormt dan een mooi alternatief.
Ook na de studies blijven steeds meer jongeren hangen in of rond de stad. Ze doen er hun eerste werkervaring op. Voor de eigenaar van een coliving of cohousing project vormt het dan weer een grotere visvijver van mogelijke kandidaat-huurders.
Een woning kopen in Antwerpen of Gent is duur geworden. Zeker in het centrum van de stad. Om de hypothecaire lening voor je huis te kunnen terugbetalen, dien je een stevig bedrag op tafel te leggen. Het is dan ook handig als je door de huurinkomsten hiervan een groot deel kunt recupereren. Wil je weten hoeveel jij zou moeten betalen als je een woning wilt kopen, contacteer ons dan. We helpen je graag verder.
Waarom is het moeilijk om een financiering te krijgen voor coliving of cohousing in Antwerpen of Gent ?
Wanneer je een huis wilt kopen in Antwerpen of Gent om er een coliving of cohousing project op te starten, zal je stuiten op enkele zaken die de financiering bemoeilijken.
1. Lenen voor je huis : eigen inbreng bij de aankoop
De Nationale Bank van België heeft in 2020 richtlijnen uitgevaardigd waar iedere kredietgever zich aan moet houden. Meer specifiek bepalen deze richtlijnen wat het maximaal te ontlenen bedrag. Of nog anders gezegd, wat is de maximale quotiteit voor je hypothecair krediet?
Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen de enige eigen woning en een opbrengsteigendom.
Voor de enige eigen woning kan je in principe nog maar tot maximum tot 90% lenen van de waarde van de woning. Hierbij hoor je tot de categorie “first time buyer”.
Je bent nog geen eigenaar en je wenst een woning te kopen. Buiten de registratierechten, hypothecaire inschrijving met 10% aanhorigheden, notariskosten, zal je nog een extra 10% moeten kunnen inbrengen.
Dat kan voor vele kandidaat-kopers al een probleem opleveren. Gelukkig hebben onze specialisten hier meestal oplossingen voor. Contacteer ons gerust.
Wanneer je al eigenaar bent en dus een tweede woning wenst te kopen om er dan een coliving of cohousing project van te maken, val je onder de definitie van “investeerder in een opbrengsteigendom”. Dan zal je nog maar tot maximum 80% van de aankoopprijs mogen lenen.
Ook op vlak van registratierechten ga je merken dat hier serieuze verschillen zijn.
2. Lenen voor je coliving of cohousing : registratierechten bij de aankoop
Bij een aankoop zal je extra kosten moeten betalen zoals de hypothecaire inschrijving met 10% aanhorigheden, hypothecaire opzoekingen, ereloon + BTW voor de notaris, maar ook registratierechten.
Voor de enige en eigen woning bedragen deze registratierechten 3% (vanaf 2025 herleid naar 2%).
Daarentegen voor een opbrengsteigendom betaal je al snel 12% registratierechten. Een groot verschil!
3. Onroerende waarborg voor je coliving of cohousinglening - aard van het pand mag geen "niet-courant" pand zijn
Het coliving of cohousing project in Antwerpen of Gent zal als waarborg dienen voor je hypothecair krediet. De kredietinstelling zal dan zeker nagaan of het gemakkelijk verkoopbaar is wanneer ze genoodzaakt is om een gedwongen uitvoeringsprocedure op te starten.
Wanneer de kredietgever oordeelt dat jouw pand gelijkstaat met een niet-courant verkoopbaar pand, vreest ze dus dat er in worst case scenario moeilijkheden gaan zijn. Dat er bijvoorbeeld maar een beperkt aantal kandidaat-kopers gaat zijn die een bod zullen uitbrengen. Gelukkig werken wij met meerdere kredietgevers samen zodat we ook meerdere oplossingen kunnen aanreiken. Contacteer ons als je zekerheid wilt.
4. Onzekerheid bij de terugbetaling van je lening voor coliving of cohousing
Niet alle banken of kredietgevers staan te springen om coliving of cohousing in Antwerpen of Gent te financieren omdat er in hun ogen wel eens onzekerheid kan optreden bij het betalen van de huurgelden, waarmee de hypothecaire lening terug betaald wordt.
Gelukkig werkt Credishop met een breed scala aan kredietinstellingen samen zodat we altijd wel een oplossing kunnen vinden. Informeer je zeker bij één van onze kredietexperten.
Waarop moet je letten bij coliving of cohousing
Coliving of cohousing in Antwerpen of Gent is een vorm van samenwonen waarbij niemand een echt gezin vormt. Het is dus een samenlevingsvorm tussen vrienden of vreemden.
Daarom doe je er goed aan om als eigenaar toch enkele afspraken op papier te zetten die het dagelijkse reilen en zeilen organiseert en regelt.
- Communicatie: Zorg voor open en eerlijke communicatie. Bespreek verwachtingen en voorkom problemen door regelmatig met elkaar te praten.
- Huisregels: Stel samen huisregels op, zoals schoonmaakroosters, bezoekregels, en regels omtrent geluidsoverlast.
- Financiën: Bespreek hoe je de kosten, zoals huur, nutsvoorzieningen en boodschappen, gaan verdelen. Maak gebruik van een gezamenlijke rekening of een app om uitgaven bij te houden.
- Gemeenschappelijke ruimtes: Plan hoe gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken, woonkamer en badkamer gebruikt en schoongehouden zullen worden.
- Privacy: Respecteer eenieders privacy. Zorg dat iedereen een eigen ruimte heeft waar ze zich kunnen terugtrekken.
- Gedeelde verantwoordelijkheden: Verdeel huishoudelijke taken eerlijk en stel een schema op om conflicten te vermijden.
- Contracten en formaliteiten: Zorg dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van het huurcontract en eventuele wettelijke verplichtingen.
- Conflictoplossing: Bedenk van tevoren hoe je conflicten gaan aanpakken. Dit kan helpen om kleine ergernissen niet uit de hand te laten lopen.
- Boedelbeschrijving: Maak een boedelbeschrijving van de gemeenschappelijke delen alsook van de privé delen.
- Persoonlijke gewoontes: Wees je bewust van elkaars gewoontes en gewoonten die mogelijk irritatie kunnen veroorzaken en bespreek deze vooraf.
- Sociale dynamiek: Zorg dat er een goede balans is tussen sociale interactie en persoonlijke ruimte. Het is belangrijk om samen leuke activiteiten te plannen, maar ook elkaars behoefte aan alleen-tijd te respecteren.
Samenwonen of samenhuizen met vrienden
Coliving of cohousing in Antwerpen of Gent start meestal als feitelijk samenwonen tussen vrienden. Je studeert samen (af) en wenst op je eigen benen te staan. Het is dan leuk om te kunnen samenhuizen met mensen die je al een tijdje kent.
Als eigenaar van de woning, zie je er best op toe dat alle huurders in het huurcontract komen te staan.
Als er een nieuwe bewoner bijkomt, kan iedere bewoner aan de verhuurder vragen om deze bewoner ook officieel huurder te maken. Indien er na 3 maanden geen akkoord is, dan beslist de Vrederechter.
Als een huurder vertrekt dan kan die een nieuwe huurder voorstellen. Als er geen akkoord is met de verhuurder en de andere huurders, dan beslist opnieuw de Vrederechter. De huurder die vertrekt blijft wel verantwoordelijk voor de betaling van de huurprijs, wanneer hij geen nieuwe huurder voorstelt.
Iedere huurder is hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot de verplichtingen van de huurovereenkomst. In de praktijk zal dit verregaande gevolgen kunnen hebben bij wanbetaling van de huurprijs. Het volstaat dat één van de medehuurders zijn deel niet betaalt, dat de andere medehuurders ervoor kunnen aangesproken worden.
Huurprijs betaalt (grotendeels) jouw hypothecair krediet terug
Afhankelijk van jouw eigen inbreng, jouw kredietbedrag, de duurtijd van je hypothecair krediet en de maandlast, heb je dus in het beste geval een investering gedaan waarbij de huurpijs jouw hypothecair krediet (grotendeels) terugbetaald.
Gepersonaliseerde simulatie van je hypothecair krediet voor coliving of cohousing
Ben je zinnens om een woning te kopen en er een coliving of cohousing project van te maken, maak dan zeker een afspraak om een gepersonaliseerde simulatie van je woonkrediet te bespreken met één van onze kredietexperten. Ze helpen je graag verder.
Sven Van Santvliet
Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.