Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Kan ik bij dezelfde bank de herfinanciering aangaan van mijn hypothecaire lening

Ja, dat is mogelijk. Je kan bij dezelfde bank jouw hypothecair krediet laten herfinanceren. Er zijn een aantal voordelen aan verbonden, maar doorgaans krijg je niet de allerbeste oplossing.

 

Herfinancieren van hypothecaire lening bij dezelfde bank is mogelijk

Je kan bij dezelfde bank een herfinanciering vragen, maar eerder vraag je een herziening van jouw huidige debetrentevoet. Dit is goedkoper voor jou, want aan een herfinanciering zijn toch wel enkele kosten verbonden.

In eerste instantie zal je een wederbeleggingsvergoeding moeten betalen voor de huidige lening. Door de herfinanciering van het volledige bedrag ga je natuurlijk een vervroegde terugbetaling doen. Hiermee lijdt de bank verlies en wilt ze dit verlies compenseren. Deze vergoeding is wettelijk beperkt tot 3 maanden intrest op het terugbetaalde gedeelte van de woonlening.

Verder is er nog het aspect van de rentevoet voor je nieuwe woonlening. Je bent geen nieuwe klant, maar een bestaande klant. Net zoals in andere industrieën het geval is, krijgen bestaande klanten niet altijd dezelfde voorwaarden als nieuwe klanten. Je bent dus afhankelijk van je bankdirecteur voor het tarief. Bij een herziening zal je huidige bank meestal wel een commerciële geste doen om jouw lopend tarief te verlagen. Dit is natuurlijk een individuele beslissing die de bank dossier per dossier zal bekijken. In vele gevallen zal de nieuwe rentevoet net zo geprijsd worden dat het niet altijd duidelijk is of het interessant is om je lening bij een andere bank te laten herfinancieren.

De vraag is alleen hoever de bank wil gaan? Zij heeft zich immers geëngageerd voor een langere termijn. Die kosten wil ze natuurlijk gedurende de duurtijd van jouw hypothecair krediet recupereren. Dat kan enkel als ze geen toegevingen doet tegenover jouw nieuwe vraag. Dat is dikwijls ook de reden waarom je niet dezelfde debetrentevoet zal krijgen als nieuwe klanten …

 

Niet altijd dezelfde debetrentevoet als nieuwe klanten

Nieuwe klanten krijgen tegenwoordig meer dan trouwe klanten. Dat zie je bij telecomproviders en energieleveranciers, maar ook bij banken. Iedereen is op zoek naar nieuwe klanten en vergeet de bestaande …

Zo ook dus voor hypotheekleningen. Veel bankiers zullen zich verschuilen achter een smoes: een herziening is de moeite niet, de rentevoeten zijn stabiel gebleven … Als er toch een tegemoetkoming gedaan wordt, dan is die minder gunstig dan de debetrentevoet die een nieuwe klant zou krijgen. De daling zal zo gekozen zijn om het voor jou minder interessant te maken om je woonlening elders te laten herfinancieren.

Daarom kan het best de moeite lonen om jouw hypotheeklening eens onder de loep te laten nemen door een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet. Die rekent voor je uit hoeveel je kan lenen en werkt met verschillende kredietgevers samen en bezorgt jou een vergelijking van de volledige Belgische hypotheekmarkt. Hij gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing. Raadpleeg één van onze hypotheekspecialisten.

 

Is dit eerlijk?

Je kan jezelf de vraag stellen of het wel eerlijk is dat nieuwe klanten betere tarieven krijgen dan trouwe klanten. Al is het toch net iets complexer dan dat. De bank heeft het geld aangetrokken en moet dit ook terugbetalen. Jij hebt destijds gekozen voor een bepaalde formule. Heb je voor een variabele rentevoet gekozen, dan profiteer je mee van de rentedalingen. Koos je voor een vaste rentevoet, dan heb je geluk als de rente stijgt en pech als die daalt. Die keuzes moet je ook voor jezelf respecteren.

 

Onafhankelijk kredietbemiddelaar kijkt verder dan debetrentevoet

Als je voor deze onderhandeling via een onafhankelijk kredietbemiddelaar passeert, ben je meestal beter af. Hij kijkt verder dan enkel de rentevoet en biedt maatwerk voor je woonkrediet. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar gaat op verschillende domeinen jouw belangen checken en zien hoe je erop vooruit kunt gaan.

  • Is jouw situatie nog dezelfde als toen je het krediet aanging?
  • Heb je nieuwe behoeften?
  • Welke zijn jouw voorkeuren nu?
  • Welke bescherming wil je voor jouw erfgenamen?

 

Loont het de moeite om jouw hypothecaire lening te herfinancieren?

Wil jij jouw situatie laten onderzoeken of het interessant is om jouw hypothecair krediet te laten herfinancieren? Maak dan zeker een afspraak met één van onze hypotheekspecialisten of laat je terugbellen. Wij vergelijken de hypotheekmarkt voor je en zoeken de meest voordelige oplossing.