Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hoe vermijd je financiële problemen door jouw ex-partner

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je gaat scheiden van je partner. Jullie maken onderling afspraken over bijvoorbeeld het verder afbetalen van de hypothecaire lening. Maar dan nog ben je niet 100% zeker dat je zelf later geen problemen krijgt. Lees daarom zeker onze tips.

De afspraken die je met je partner maakt, gelden enkel tussen jullie beiden. Als jullie samen een woonkrediet afgesloten hebben, en je partner belooft je dat hij of zij dat na de scheiding verder zal afbetalen, dan is dat niet genoeg. Zelfs niet als dit op papier staat en ondertekend is! Als je ex-partner de hypothecaire lening niet terugbetaalt, zit jij in de problemen.

 

Vraag een desolidarisatie voor de hypotheeklening

Dit betekent dat je jouw naam uit het woonkrediet of de lening met jouw ex laat schrappen door de bank. Op die manier kan je niet langer aangesproken worden voor het hypothecair krediet of de lening. Enkel je ex-partner blijft over.

Jammer genoeg is dit niet evident. Weinig banken gaan hier zomaar op in. Ze verliezen immers een bijkomende partij waar ze bij een eventuele betalingsachterstand het geld kunnen komen halen. Sommige banken staan dit enkel toe op voorwaarde dat er iemand anders in jouw plaats komt. Dit moet dan ook een solvabel persoon zijn. De banken willen uiteraard dat de nieuwe hypotheeklening correct en regelmatig terugbetaald kan worden. Logisch.

Geef je adreswijziging tijdig door aan de bank

Ga je uit elkaar en heb je nog een woninglening lopen, geef dan jouw adreswijziging zo snel mogelijk door. Een kredietgever moet iedereen die het hypothecair krediet of lening heeft getekend, op de hoogte houden. Zeker bij een betalingsachterstand.

Als je verhuist en jouw nieuw adres niet meedeelt aan de bank, dan zal je niet op tijd verwittigd kunnen worden. En zo ben je afhankelijk van het woord van je ex-partner. Vermijd problemen als je ex de lening niet meer betaalt.

Je ex-partner zorgt voor een herfinanciering

Dit is een zeer goede oplossing voor jou. Misschien wel de beste. Je ex-partner herfinanciert de bestaande hypotheeklening. Zo worden alle huidige kredieten terugbetaald en blijft enkel je ex-partner met een krediet of lening over. Deze keer dus zonder jou. Zolang jij voor dit nieuwe krediet of lening niet opnieuw mee tekent, ben je gerust.

 

Jij betaalt alles terug en wordt eigenaar

Je ex-partner betaalt de lening niet meer terug. Jij staat mee op de zwarte lijst of hebt loonbeslag gekregen. Het enige dat je dan nog kunt doen, is zelf het hypothecair krediet of de lening volledig terugbetalen. Alleen zo kan je een gedwongen verkoop afwenden en zal je op termijn van de zwarte lijst geraken. Laat uitrekenen hoeveel je kan lenen bij scheiding.

Het voordeel is wel dat jij nu alleen eigenaar wordt van de woning. Je beslist zelf. Je moet er uiteraard wel zorg voor dragen dat je de nieuwe woonlening kunt betalen.

Laat een specialist in woonkrediet je helpen

Heb je vragen over dergelijke problemen met een woonkrediet? Ga dan via Hypotheek.be op zoek naar een oplossing. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.