Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Huis kopen: met welke kosten moet je rekening houden?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

De Belg is geboren met een baksteen in de maag. Veel landgenoten dromen er dan ook van om ooit hun eigen stekje te hebben. En je kan hen geen ongelijk geven. Een huis kopen en eigenaar worden is een soort van pensioensparen geworden. Het is een investering voor het leven. Maar eigenaar worden is vandaag de dag niet meer zo evident. Veel banken vragen immers dat je zelf spaargeld inbrengt bij de aankoop van je woning. Concreet moet je minstens de kosten die bij de aankoop van je huis horen bij elkaar gespaard hebben. Over welk bedrag praten we dan en hoe krijg je dit voor mekaar? Hoeveel kan je lenen?
 

Over welke kosten gaat het?

Een huis kopen, brengt extra kosten mee: enerzijds kosten die vasthangen aan de aankoop van het huis, anderzijds kosten in het kader van de hypothecaire lening.

1. Registratierechten

Registratierechten zijn een vorm van belastingen die je dient te betalen omdat je een huis koopt. Hoeveel de registratierechten bedragen, hangt af van gewest tot gewest. 
  • In Vlaanderen is dit 6%. (Er is wel geen Vlaamse woonbonus meer als je een eerste woning koopt)
  • In Brussel betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van € 175.000 van je woning. Daarboven betaal je 12,5%.
  • In Wallonië wordt er een onderscheid gemaakt tussen een klein en een groot beschrijf. Dit hangt samen met het kadastraal inkomen van je woning. Heb je een klein beschrijf, dan betaal je 6% registratierechten. Heb je een groot beschrijf, dan betaal je 12,5%.
In elk gewest kan je genieten van een abattement (een schijf die niet meetelt voor de berekening van de registratierechten). Ook dat verschilt per gewest. In Vlaanderen bedraagt dit € 80.000, in Wallonië € 20.000 en in Brussel € 175.000.
 
We leggen dit nog eens uit met een concreet voorbeeld: je wil en huis kopen voor een prijs van € 200.000. 
  • In Vlaanderen betaal je 7% registratierechten op een bedrag van € 120.000 (€ 200.000 - € 80.000 abattement), wat neerkomt op € 8.400.
  • In Brussel zou je slechts € 3.125 betalen (12,5% op € 25.000 (€ 200.000 - € 175.000 abattement).
  • In Wallonië wordt dit € 22.500 (12,5% van € 180.000).

2. Andere kosten

Naast de registratierechten moet je nog rekening houden met andere kosten, zoals het ereloon van de notaris, de kosten voor het inschrijven in een register en de kosten eigen aan de hypothecaire lening.

3. Hoeveel bedragen alle kosten samen?

Je mag toch rekenen op enkele procenten van de aankoopprijs van je woning. Maak een afspraak met onze specialisten. Zij berekenen alles precies voor jou.


Hoe krijg je de kosten bij elkaar?

Banken gaan ervan uit dat je al deze kosten met eigen middelen kunt betalen. Maar dat is allesbehalve evident. Hoe spaar je dit bedrag bij elkaar?
  • Doordat jongeren vaak langer thuis blijven wonen, krijgen ze de kans om stelselmatig wat geld te sparen. 
  • Jongeren krijgen voor de aankoop van een huis of appartement vaak financiële hulp van de (groot)ouders.
  • Met de hulp van je onafhankelijk kredietbemiddelaar: een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire leningen, zoals de specialisten van Hypotheek.be, werken met meerdere kredietgevers samen. Enkele kredietverstrekkers voorzien de mogelijkheid dat je de kosten van je huis kunt bijlenen. Dit biedt natuurlijk veel extra mogelijkheden.


Simulatie van je hypothecaire lening

Als je een afspraak maakt met één van onze specialisten, dan luisteren we eerst naar jouw project. Heb je al een huis op het oog? Is er al een compromis getekend? Daarna maken we samen een simulatie van je hypothecaire lening. Dat geeft je een gepersonaliseerd beeld van jouw project, zodat je met een betere voorbereiding op huizenjacht kunt vertrekken of de aankoop verder kunt zetten. Raadpleeg de kaart van België om een regionaal Hypotheekkantoor te vinden.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.