Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Een huis kopen, waarop moet je letten?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Er komt heel wat bij kijken, zowel financieel als emotioneel. In deze blogpost lees je waarop je moet letten als je een huis gaat kopen.

 

Een huis kopen, moet je enkel de aankoopprijs voorzien

Als je overweegt om een huis te kopen, dan denk je natuurlijk in eerste instantie aan de vraagprijs van de verkoper en het bod dat jij eventueel wil uitbrengen. Word je bod aanvaard, dan ken je meteen de aankoopprijs. 

Maar de aankoopprijs is natuurlijk maar een gedeelte van het totale bedrag dat je zult moeten betalen. Zo bestaat de kans dat er herstellings- of renovatiewerken nodig zijn. Houd hier zeker rekening mee als je een hypothecaire lening gaat aanvragen.

 

Zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden?

Absoluut. Denk aan registratierechten, notariskosten en de kosten verbonden aan een hypothecaire lening (dossier- en schattingskosten, het ereloon van de notaris en de kosten voor het Bureau Rechtszekerheid). Voorts heb je een schuldsaldo- en brandverzekering nodig. En als je denkt dat je eindelijk alles ingecalculeerd hebt, komen er nog verhuiskosten bij …

Als eigenaar zal je nadien ook zelf opdraaien voor de kosten van energie (water, gas en elektriciteit) en voor de onroerende voorheffing, een specifieke belasting voor huiseigenaars.

 

Laat je goed begeleiden als je een huis gaat kopen

Bereid je grondig voor en laat je goed begeleiden als je een huis gaat kopen.

Kies een notaris waarbij je een goed gevoel hebt. Je hebt de vrije keuze, gebruik ze. Tijdens de aankoop zal jouw notaris rekening houden met jouw belangen en erop toezien dat het huis voldoet aan alle wettelijke normen.

 

Laat je ook bijstaan door specialisten bij het zoeken naar de juiste financiering van je huis.

Hiervoor kan je vermoedelijk terecht bij je huisbankier, maar die verkoopt enkel de eigen kredietoplossingen van de bank en zal vooral de belangen van zijn werkgever behartigen. Kies daarom voor een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten, zoals Hypotheek.be. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar werkt niet voor één bank of kredietgever, maar voor meerdere. 

En wat belangrijker is: hij verdedigt jouw belangen!

Onze medewerkers berekenen voor jou hoeveel je kan lenen en maken vervolgens een simulatie voor jouw hypothecaire lening. Maar bovenal zien zij erop toe dat de hypothecaire lening voor jouw droomhuis betaalbaar blijft.

 

Wat zijn je toekomstplannen?

Het kan wat raar overkomen als je op het punt staat om je eerste huis te kopen, maar denk toch al eens na over de vraag waar je over tien jaar zult staan. Zie je jezelf nog in dat huis wonen of niet? Zal je huis een meerwaarde gekregen hebben of niet? Het antwoord op deze vragen is belangrijk voor de manier waarop jouw hypothecaire lening samengesteld wordt. Ten slotte streeft een onafhankelijk kredietbemiddelaar als Hypotheek.be er altijd naar om je een oplossing op maat te bieden.

 

Neem vrijblijvend contact op

Ga jij een huis kopen en wil je al eens weten waar jij staat, neem dan zeker contact met ons op. Onze medewerkers in een regionaal Hypotheekkantoor staan voor je klaar.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.