Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Huren of kopen in tijden van stijgende rentevoeten

Geschreven door: Sven Van Santvliet

De hoge inflatie dwingt de ECB tot ingrijpen om de broze economie te doen herstellen. Na een historisch lange periode van zeer lage rentevoeten, zijn de tarieven voor hypothecaire leningen aan het stijgen. Is het dan nog zinvol om je droomwoning te kopen of blijf je verder huren? We leggen het haarfijn voor je uit in dit artikel.

Waarom stijgen de rentevoeten?

De corona-crisis zorgde ervoor dat grondstoffen plots schaars zijn geworden. Als er schaarste heerst en er dus een mismatch is tussen vraag en aanbod, stijgen de prijzen. Deze schaarste wordt nog eens gevoed door de oorlog in Oekraïne. 

Als het leven duurder wordt, spreekt men van inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert nu de inflatie onder controle te krijgen door de rentevoeten te laten stijgen. De langetermijn rente was al even aan het stijgen, maar de ECB doet nu ook de rentevoeten op kortere termijn stijgen. 
Welke gevolgen heeft de stijging van de rentevoeten nu voor de woningprijzen en je (toekomstige) hypothecaire lening?

Indexering van de lonen om koopkracht te verbeteren

Één van de maatregelen die de regering neemt bij inflatie, is het laten indexeren van de lonen. Op deze manier probeert ze de koopkracht op peil te houden.

Huren of kopen: de rentevoet en de woningprijzen, twee communicerende vaten

Als de rentevoeten laag staan, dan zal je merken dat de woningprijzen hoog staan. De verkopers weten immers dat de kans groot is dat de potentiële koper zijn hypothecaire lening zal krijgen.

Als de rentevoeten naar omhoog gaan, dan zullen de vastgoedprijzen op termijn dalen. Het wordt per slot van rekening voor de kandidaat-koper minder evident om een hypothecaire lening te bekomen.

Moet je dan kopen bij stijgende rentevoeten

Er zijn enkele voordelen als je gaat kopen, zelfs bij stijgende rentevoeten.

Je wordt eigenaar

Je koopt, dus je wordt eigenaar en betaalt nu voor je eigen huisje. Niet langer voor dat van een ander.

Je kan aan lagere prijzen kopen

Stijgende rentevoeten betekent een daling van de vastgoedprijzen. Je kan dus kopen aan een lagere prijs.

Je krijgt meer onderhandelingsmarge ten opzichte van de verkoper

De verkoper zal merken dat zijn pand langer in de verkoop zal blijven staan. Hierdoor zal jij als koper meer marge krijgen om te onderhandelen over de vraagprijs. De verkoper heeft waarschijnlijk ook plannen die hij wilt realiseren.

Impact van inflatie op je hypothecaire lening

Ben je al eigenaar en heb je een hypothecaire lening met een vaste rentevoet, dan zal je door de loonindexatie verhoudingsgewijs minder moeten betalen voor je hypothecaire lening. Het verschil tussen je loon en je maandaflossing wordt immers groter. Of anders bekeken, je houdt meer over na betaling van je hypotheeklening.

Heb je geleend aan een variabele rentevoet, dan hoef je niet meteen te panikeren. Tot aan de eerstvolgende herziening van je woonkrediet, zit je voorlopig safe. Nadien is het mogelijk dat de rentevoet herzien zal worden. Als consument ben je in België goed beschermd. De herziening hangt af van het verschil tussen de referte-index ten tijde van het aangaan van je woonkrediet en de nieuwe referte-index. Het verschil bepaalt of je nieuwe rente zal stijgen of dalen. Sommige kredietgevers gaan de rentevoet niet aanpassen wanneer het verschil niet minstens 0,25% is. Dan word jouw variabele rentevoet dus in feite een semi-vaste rentevoet.

Er is uiteraard ook een nadeel als je gaat kopen bij stijgende rentevoeten. Je betaalt in totaal meer intresten terug voor je hypothecaire lening.

Huren bij stijgende rentevoeten

Stijgende rentevoeten duiden op een hogere inflatie. Dit betekent dat jouw huurprijs sowieso ook geïndexeerd zal worden. Met andere woorden, je gaat meer en meer betalen voor hetzelfde.

Ook voor nieuwe woningen die in de verhuur komen te staan, zullen de huurprijzen lichtjes opgetrokken worden. Dat maakt dat huren dan ook duurder wordt.

Huren of kopen, de huurkoop woning als “go between”?

In een eerder artikel hebben we al geschreven over de huurkoop woning als alternatief. Dit is een oplossing om eerst te huren en om op termijn de woning te kopen. Dit zou een mogelijk goed alternatief kunnen zijn en biedt op termijn voordelen voor het bekomen van een hypothecaire lening.

Huren of kopen in tijden van stijgende rentevoeten? Jij beslist

Of je nu moet huren of kopen, zal afhangen van jouw persoonlijke situatie. Wil je een woning kopen, dan doe je er goed aan om eerst advies in te winnen bij een kredietspecialist van Hypotheek.be. Samen bekijken we jouw mogelijkheden. Maak vandaag nog een afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.