Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Financier je een verbouwing best via een renovatielening?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je kan een verbouwing of renovatie op verschillende manieren financieren. Eén daarvan is de renovatielening. Wanneer kies je voor een renovatielening? En is een renovatielening wel de beste keuze? Wij vergelijken de procedure, kosten, looptijd, rentevoet, fiscaliteit en de bijkomende verplichtingen. Je krijgt de ultieme voor- en nadelen netjes op een rijtje. Zo kan je de juiste beslissing nemen.
 

Procedure bij een renovatielening

De renovatielening is een soort lening op afbetaling. Dit betekent dat je vrij eenvoudig en op korte termijn over je geld kunt beschikken. De administratie bij de aanvraag is meestal beperkt tot het tonen van je identiteitskaart, je loonfiche en het krijgen van een offerte. Vaak weet je binnen het uur al of je kredietvraag aanvaard wordt. Enkele dagen later krijg je dan je geld.
 

Kosten bij een renovatielening

In principe moet je geen bijkomende kosten betalen. Een lening op afbetaling heeft een jaarlijks kosten percentage (JKP). Hierin zitten alle kosten vervat.
 

Maximale looptijd van een renovatielening

Precies omdat een renovatielening een lening op afbetaling is, is de looptijd sowieso beperkt. Bij veel kredietgevers kan je maximaal op 120 maanden of 10 jaar lenen. Sommige grootbanken beperken dit verder tot 72 maanden of 6 jaar. Sowieso bestaan er wettelijke beperkingen op de looptijd. 
 

Rentevoet van een renovatielening

Momenteel bieden de meeste grootbanken renovatieleningen aan met een rentevoet tussen 2% en 5,5%. De rentevoet kan variëren naargelang je bepaalde bijkomende producten bij dezelfde bank afneemt. 
 

Bijkomende verplichtingen voor een renovatielening

De meeste kredietverstrekkers vragen een factuur of aankoopbewijs. Dit kan je gemakkelijk aanleveren.
 
Veel kredietgevers stellen je ook voor om een schuldsaldoverzekering bij hen af te sluiten. En eventueel ook een brandverzekering. Hiervoor moet je een bijkomende premie betalen, die kan wijzigen doorheen de tijd. Check ook zeker wat je verplichtingen zijn als je de renovatielening niet afsluit bij je hoofdbankier.
 

Voordelen en nadelen van een renovatielening

Voordelen
• eenvoudige administratieve procedure
• het geld voor je verbouwing is snel beschikbaar
 
Nadelen
• wettelijke beperkingen qua looptijd
• het te ontlenen bedrag is vaak ook beperkt
• er kunnen bijkomende verplichtingen gelden voor aanverwante producten (schuldsaldoverzekering en brandverzekering)
• een nieuw krediet brengt een extra maandlast mee
 

Is een renovatielening de beste keuze?

Met dit alles in het achterhoofd kan je voor jezelf uitmaken of een renovatielening voor jou de beste keuze is om je verbouwing of renovatie te financieren. 
 
Het is misschien ook mogelijk om je verbouwing of renovatie te financieren via een wederopname binnen jouw bestaand woonkrediet. Praat hierover met een onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten. Hij bekijkt heel jouw situatie en zal ook nagaan hoeveel je kan lenen Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in je buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.