Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Koop je ideale woning in 7 stappen

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een woning kopen doe je niet iedere dag. Laat staan je ideale woning … Lees hier hoe je in 7 stappen jouw perfecte woning koopt.
 

Vraag vrijblijvend financieel advies aan je kredietbemiddelaar

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. Veel Belgen tekenen een compromis zonder vooraf stil te staan bij de vraag of ze wel in aanmerking komen voor een hypothecair krediet of overbruggingskrediet. Ga met een onafhankelijk kredietmakelaar praten vooraleer je een compromis tekent. Hij berekent hoeveel je kan lenen en werkt met meerdere kredietvertrekkers samen en kan jou een oplossing op maat bieden. Ook als je alles wilt lenen voor je huis. Bovendien weet een kredietmakelaar hoe kredietgevers naar jouw woonlening kijken.
 

Win juridisch advies in bij je notaris

Ben je gehuwd? Zal je feitelijk of wettelijk samenwonen? Ga je een samenlevingscontract aan? Zijn jullie een nieuw samengesteld gezin? Hebben je partner en jijzelf elk een eigen inbreng, of slechts één van jullie? Elk antwoord op al deze vragen heeft specifieke gevolgen. Een notaris geeft je persoonlijk advies. Maak tijdig een afspraak, zodat je goed geïnformeerd jouw ideale woning kunt kopen.
 

Je ideale woning kopen: wees realistisch

Na de twee vorige stappen weet je alvast waar je aan toe bent. Nu komt het erop aan om je woning te kiezen. Maar blijf realistisch: laat je niet te snel verleiden door de eerste indrukken. Ook niet door verkoopspraatjes. Voel je een klik bij het bekijken van een woning, dan zit je in de goede richting. Duurt het wat langer, raak dan niet ontmoedigd. Durf een pauze in te lassen, zelfs een stop van enkele maanden. Dit geeft je de kans om alles even in perspectief te plaatsen.
 

Koop niet de eerste de beste woning

Neem voldoende tijd om je ideale woning te vinden. Laat je niet onder druk zetten.
 

Vergelijk meerdere panden.

Ga na welke prijzen gangbaar zijn in het segment van jouw ideale woning. Leer de plaatselijke markt goed kennen en vraag info aan mensen die daar in de buurt wonen.
 

Denk na vooraleer je een bod uitbrengt

Ben je zinnens om een compromis te tekenen, laat dan zeker een clausule opnemen waardoor de aankoop vervalt als jij geen hypothecair krediet krijgt. Dit wordt ook wel eens de ‘opschortende voorwaarde van het bekomen van een hypothecair krediet’ genoemd. Is er in de compromis zo’n clausule voorzien, bekijk die dan in detail. Sommige verkopers zetten je onder druk en geven je maar 2 weken de tijd. Anderen zullen je bijvoorbeeld verplichten om minstens 5 kredietweigeringen voor te leggen. Kijk dus goed uit en teken niet zomaar alles.
 

Ideale woning kopen: zet alles op een rijtje

Voel je bij de eerste bezichtiging meteen de ‘klik’, dan weet je misschien al dat dit jouw ideale woning is. Toch zet je best alles nog eens even rustig op een rijtje vooraleer je echt beslist om het huis te kopen.
  • Biedt de woning je alles waar je de volgende 10 jaar nood aan hebt? Denk bijvoorbeeld aan kinderen of een verandering van job.
  • Hoe zit het met de bereikbaarheid van grote invalswegen of autosnelwegen? Moet je eerst door een druk stadscentrum of ben je vrij snel op een grote baan?
  • Wat met supermarkten, bakkers en slagers? Of scholen? Is dat allemaal in de buurt?
 

Moeten er werken uitgevoerd worden?

Je ziet een woning en ook alle mogelijkheden ervan. Mits enkele ‘kleine’ werken maak je van het huis jouw ideale woning. Maar welke werken moeten er allemaal uitgevoerd worden? Hoeveel kosten die samen? Kan je de werken zelf doen of moet dit door een vakman gebeuren? Welk budget staat hier tegenover? Heb je dit geld beschikbaar of moet je meer voorzien in je hypothecaire lening? 
 

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecaire kredieten kan je hierin raad geven.

Maak vandaag nog een afspraak met een onafhankelijk makelaar bij jou in de buurt.

Raadpleeg zeker ook eens een onafhankelijke schatter. In een vorig artikel "Waarom zou je je huis laten schatten" vertelden we je al wat zijn meerwaarde voor jou kan zijn. Vraag een lijst op van onafhankelijke schatters die door de meeste banken erkend zijn. 

 

Heb je andere specifieke vragen? Stuur ons dan zeker een e-mail. 

Wil je een woning aankopen? Heb je geen eigen middelen? Of moet jouw huidige woning nog verkocht worden? Stuur ons gerust een e-mail.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.