Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Voordelen van huiseigenaar worden

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een woning, huis of appartement kopen is iets wat veel Belgen ambiëren. Terecht, want er zijn tal van voordelen aan verbonden op korte, middellange en lange termijn. In dit artikel geven we je de eerste voordelen alvast op een rijtje.

 

Je spaart voor jezelf

Als je eigenaar wordt van een woning, dan ga je waarschijnlijk een hypothecaire lening moeten afsluiten en dit krediet moeten terugbetalen. Hoewel je dus maandelijks een woonlening afbetaalt, betaal je in feite voor jezelf. Je verwerft een eigendom die ooit vrij en onbelast zal zijn. Zonder schulden dus. En op dat moment heb je een vermogen opgebouwd. Je spaart dus op langere termijn gewoon voor jezelf.

 

Je geniet van de woonbonus

In België zijn er verschillende fiscale regimes van toepassing op huiseigenaars. Deze verschillen naargelang het moment waarop je eigenaar bent geworden en gestart bent met de terugbetaling van jouw woning. Omdat jij nu eigenaar gaat worden, geniet je waarschijnlijk van de gewestelijke woonbonus of geniet je van lage registratierechten. De overheid heeft vastgoedeigenaar worden altijd fiscaal aangemoedigd. Ook al zijn de fiscale voordelen doorheen de jaren een beetje afgezwakt, toch geniet jij van een som die van jouw belastbaar inkomen afgetrokken zal worden. Hierdoor betaal je minder belastingen en is de kans groter dat je jaarlijks een teruggave krijgt.

 

Je creëert een meerwaarde op je eigendom

Als huiseigenaar moet je natuurlijk je eigendom onderhouden en indien nodig herstellen. Maar als je het slim aanpakt, creëer je hiermee een meerwaarde. Een goed onderhouden woning behoudt immers zijn waarde op lange termijn. Dit betekent dat het voor jou een mooi appeltje voor de dorst kan zijn. Later beslis je natuurlijk zelf wat je met jouw meerwaarde gaat doen. Hieronder geven we je drie voorbeelden van wat je kan doen of hoe je jouw eigendom kunt gebruiken:

 

1. Jouw eerste woning als springplank naar een grotere woning

Momenteel sta je op het punt om jouw eerste woning te kopen. Voor de meeste Belgen is dit een starterswoning of appartement die beantwoordt aan hun huidige behoeften. Maar omdat jouw leven verandert, veranderen ook je verwachtingen en noden. En dus is de kans groot dat je vroeg of laat je eerste woning verkoopt en een grotere woning zult kopen. Op dat moment kan je de (meer)waarde van jouw huidige woning gebruiken als marge tegenover de bank. Zo heb je misschien geen of slechts een beperkt overbruggingskrediet nodig.

 

2. Jouw woning als extra waarborg voor de aankoop van een tweede verblijf

Sta je al wat verder in je leven en ben je dus al wat ouder, dan overweeg je misschien om een tweede verblijf (appartement aan zee, woning in de Ardennen of een villa in het buitenland) aan te kopen. Heb je jouw hypothecaire lening altijd correct terugbetaald, dan zal er opnieuw een grote marge op je huidige woning ontstaan. Hiermee sta je sterker in de onderhandelingen met de bank en kan je jouw huidige woning aanbieden als extra waarborg om je tweede verblijf te kopen.

 

3. Verkoop van jouw woning om een duur rusthuis te betalen

Ben je later gepensioneerd en hulpbehoevend, dan bestaat de kans dat je beslist om naar een rusthuis te gaan. Alleen valt de kostprijs van een rusthuis erg hoog uit en kan de gemiddelde Belg dit niet betalen met enkel zijn pensioen. Op zo’n moment kan je huidige woning je redmiddel zijn om toch te kunnen genieten van een rustige oude dag. Als je jouw woning dan verkoopt, heb je een meerwaarde opgebouwd en is de hypothecaire lening helemaal of bijna afbetaald. Je kan de verkoopprijs gebruiken als financiële matras om zonder financiële zorgen oud te worden.

 

Als huiseigenaar heb je meer privacy

Omdat jij (en je gezin) de enigen zijn die in het huis wonen, heb je gewoon meer privacy. Je hoeft geen rekening te houden met andere personen die in hetzelfde gebouw wonen. Dit geldt natuurlijk enkel voor huiseigenaars en niet voor eigenaars van een appartement. Alleszins ben jij baas in eigen huis en kan je gewoon doen en laten wat je wilt. Uiteraard moet je wel rekening houden met de buren. 

 

Nog meer tips om huiseigenaar te worden

Wil je concrete tips krijgen om huiseigenaar te worden en informatie ontvangen over de financiering van je eerste woning? Contacteer ons dan vrijblijvend. Onze specialisten helpen je graag verder met het berekenen van een hypothecaire lening en maken meteen een simulatie van hoeveel jij zult moeten lenen en terugbetalen. Wacht niet en start je speurtocht goed voorbereid. Raadpleeg de kaart van België om een regionaal Hypotheek-kantoor te vinden.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.