Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Waaraan moet je denken als jij het huis behoudt?

Als je bij een scheiding beslist om het huis zelf te houden, moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Wij zetten alles voor jou op een rijtje.

 

De prijs bepalen

Behoud je zelf het huis, dan moet je je (ex-)partner uitbetalen. Dat betekent dat je een akkoord moet sluiten over de prijs. Dit kan tot heel wat discussies leiden. Jij hebt er natuurlijk alle belang bij om de waarde zo laag mogelijk in te schatten, terwijl dat bij je (ex-)partner omgekeerd is. Een mogelijke oplossing bestaat erin om een externe schatter aan te stellen die de waarde bepaalt.

 

Miserietaks

Als je je (ex-)partner uitkoopt, dan moet je de zgn. miserietaks of verdeelrecht betalen. Deze bedraagt doorgaans 1% op de waarde van het huis, al betalen feitelijk samenwonenden in Vlaanderen 2,5%.

 

Wat met je hypotheek?

De kans is reëel dat je onvoldoende spaargeld hebt om je partner uit te kopen. Of misschien wil je dat zelfs helemaal niet betalen met je eigen spaargeld. Op zo’n moment is een betrouwbare vertrouwenspersoon bijna letterlijk geld waard. Een onafhankelijk makelaar in hypothecaire kredieten onderzoekt jouw persoonlijke financiële situatie en gaat voor jou op zoek naar de meest interessante oplossing. Hij werkt samen met meerdere kredietgevers en kan dus verschillende oplossingen vergelijken.

 

Onafhankelijk makelaar in hypothecaire leningen

Je vindt hier een Credishop-kantoor in jouw buurt. Maak snel een afspraak.