Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat is de beste verzekering voor je huis?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een brandverzekering beschermt je woning en inboedel, en dus ook een belangrijk deel van je vermogen. Waarop moet je letten?
 

Brandverzekering is niet verplicht wel aangeraden

In België bestaat er vooralsnog geen verplichting om een brandverzekering te nemen. Dit lijkt op zich idioot, want een woning is toch één van de grootse bezittingen die iemand kan hebben. Je kan dus veel verliezen als je geen degelijke bescherming geniet. Hoewel het niet verplicht is, doe je er dus goed aan om een brandverzekering te nemen. Hoe dan ook zullen de meeste kredietinstellingen je verplichten om een brandverzekering af te sluiten en hen het bewijs ervan voor te leggen.
 

Waarom verplichten kredietgevers een brandverzekering?

Als een kredietinstelling je een hypotheeklening toekent, zal het daarbij jouw woning als waarborg nemen. Stel dat jij je woonlening niet meer correct terugbetaalt en de bank gedwongen wordt om jouw woning (openbaar) te verkopen, dan krijgt de bank als eerste haar geld. Je huis is dus voor de kredietgever een belangrijke waarborg en die heeft er dan ook alle belang bij dat deze waarborg goed verzekerd is. Wel mag de kredietgever je niet verplichten om een brandverzekering te nemen. Dan wordt het immers een koppelverkoop, want je krijgt geen woonlening als je geen verzekering neemt.
 

Je hebt een vrije keuze van brandverzekering

Je hebt altijd een vrije keuze. En wel op drie manieren:
  • Neem je een brandverzekering of niet?
  • Bij welke verzekeraar neem je een brandverzekering?
  • Via welk kanaal neem je een brandverzekering?
 

Neem je een brandverzekering of niet

Zoals hierboven reeds uitgelegd, voorziet de wet niet in een verplichting om een brandverzekering te nemen. Je bent hier dus vrij in. Wel moet je goed nadenken als je geen brandverzekering neemt. De gevolgen kunnen zwaar doorwegen.
 

Bij welke verzekeraar neem je een brandverzekering?

Je bent ook vrij om de verzekeringsmaatschappij te kiezen. Ook bij het aangaan van een hypothecair krediet voor de aankoop van je woning. Niemand kan je hier een verzekeraar opleggen. Wel kan er een aanbeveling gebeuren omwille van bepaalde criteria,  zoals aanvullende of optionele dekkingen die wel in het ene product maar niet in het andere product zitten. Of gebeurt het dat bankiers je een gebundelde verkoop gaan voorstellen als je het hypothecair krediet bij hen afneemt. Dan krijg je korting op je hypotheeklening en neem je de brandverzekering bij hen.
 

Via welke kanaal neem je een brandverzekering?

Er zijn verzekeraars die online verzekeringen aanbieden en er zijn verzekeraars die werken met agenten of makelaars. Jij kiest zelf. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen. Wij kunnen je hierbij helpen.
 

Brandverzekering: basisdekking voorzien in de wet

In de wet zijn er tal van basisdekkingen voorzien waaraan elke brandverzekering of woningverzekering aan moet voldoen:
  • schade door brand, explosie of een implosie
  • rook– en roetschade
  • inslag door bliksem (met o.a. nefaste gevolgen voor je elektrische of elektronische toestellen)
  • schade aangebracht door een dier of veroorzaakt door een auto na aanrijding met een dier
  • schade door een luchtvaartuig (bv: een vliegtuig beschadigt je dak)
  • aanslagen en arbeidsconflicten (ook terrorisme)
  • storm– en hagelschade
  • schade door sneeuw- en ijsdruk
  • natuurrampen
  • schade door een omgevallen boom op het gebouw
  • waterschade (*)
  • glasbreuk
  • schade aan het gebouw (ramen, deuren) na een inbraak (soms op voorwaarde dat je ook kiest om je te verzekeren tegen diefstal)
  • stookolieschade
 

Brandverzekering: aanvullende en optionele dekkingen vrij te kiezen

Verder zal elke verzekeraar ook nog de mogelijkheid bieden om te kiezen voor aanvullende of optionele dekkingen. Hierbij kan je denken aan een diefstalwaarborg, een tussenkomst voor huisvestingskosten als het huis onbewoonbaar is geworden, kosten voor het opruimen van puin, kosten voor de opslag van je inboedel tijdens herstellingswerken aan je woning, …
 
Het zal er dus op aankomen om hierover een goed gesprek te hebben met je verzekeringsmakelaar om je een goede bescherming te geven.
 

Brandverzekering: andere aandachtspunten

Verder zijn er nog enkele andere aandachtspunten waar je op moet letten bij het afsluiten van een brandverzekering:
  • Hoe kan je aangifte doen?
  • Hoe zit het met de bijstand?
  • Zijn er bepaalde uitsluitingen?
  • Ben je voor het juiste bedrag verzekerd?
 

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar

Zie je door de bomen het bos niet meer of is het allemaal Chinees voor je? Wij helpen je graag verder zodat jouw woning en inboedel goed beschermd is. Contacteer ons vandaag nog. Laat je terugbellen of maak meteen een afspraak in een regionaal Hypotheek-kantoor.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.