Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat is een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een schuldsaldoverzekering, soms afgekort tot SSV, wordt vaak aangegaan bij een hypothecaire of andere lening en is een onderdeel van de levensverzekeringen.
 

Waarom een schuldsaldoverzekering aangaan bij een hypothecaire lening?

Als je bij het afsluiten van een lening je nabestaanden (partner, kinderen…) wilt beschermen voor wanneer jij plots komt te overlijden, kan je een schuldsaldoverzekering afsluiten. Ook al is het afsluiten van een schuldsaldoverzekering niet verplicht, toch doe je er goed aan om deze overweging te maken.
 
Er wordt vaak gedacht dat je enkel een schuldsaldoverzekering moet nemen wanneer je een woonkrediet afsluit, maar dat is niet helemaal waar. Ook als je een lening op afbetaling aangaat (renovatielening, persoonlijke lening…), is zo’n verzekering bijzonder interessant.
 

Wat doet een schuldsaldoverzekering bij een woonkrediet?

Een schulsaldoverzekering volgt steeds de aflossing van je (woon)lening. De verzekeraar zal het openstaande kapitaal van je woonkrediet (gedeeltelijk) aan de bank terugbetalen, in het geval dat je overlijdt vooraleer de lening volledig is afgelost. Zo belast je je nabestaanden niet met de afbetaling van je hypotheeklening.
 

Welke dekking biedt een schuldsaldoverzekering bij je woonlening?

De dekking van de schuldsaldoverzekering bepaalt welk percentage van je leninglast de verzekeraar zal uitbetalen indien je komt te overlijden. Hoeveel die dekking precies bedraagt, kies je volledig zelf. Je bent dus zeker niet verplicht om de volle 100% te verzekeren.
 

Welke mogelijkheden van dekking heeft een schuldsaldoverzekering allemaal?

Je kan kiezen uit verschillende opties.
 

100% dekking

De verzekeraar betaalt in dit geval 100% van het verzekerde én openstaand kapitaal (van jouw deel van de woonlening) terug aan de bank.
 

2 x 50% dekking

De verzekeraar betaalt 50% van het totale verzekerde én openstaande kapitaal, wanneer jij en je partner je beiden voor 50% laten verzekeren. Zo is de andere helft dus niet gedekt. Wanneer een van de twee partners overlijdt, zal de langstlevende nog de helft van de woonlening verder moeten aflossen. De bank bezorgt je dan wel nog een aangepaste aflossingstabel, zodat je precies weet hoeveel je nog maandelijks moet afbetalen.
 

2 x 100% dekking

Als je deze dekking kiest, hoeven nabestaanden zich helemaal geen zorgen meer te maken over de verdere terugbetaling van de lening. Wil je volledig comfort? Dan is dit ongetwijfeld de veiligste oplossing.
 
Let wel op, want bij dit soort dekking zijn er verschillende opties: 
  • Je partner en jij sluiten elk apart een polis af met een dekking van 100%. 
  • Jullie gaan samen één polis op twee hoofden aan met 100% dekking.
 
Zie je geen verschil tussen de twee? Maak je geen zorgen, je onafhankelijke kredietmakelaar legt het je duidelijk uit.
 

Bijkomende waarborgen bij een schuldsaldoverzekering

Bij sommige verzekeraars kan je, naast de overlijdensdekking, nog enkele bijkomende waarborgen aan je schuldsaldoverzekering toevoegen. Denk daarbij aan een tussenkomst indien je invalide wordt of voor een langere periode arbeidsongeschikt bent. Om ervoor te zorgen dat jij je woonlening probleemloos verder kunt aflossen, zal de verzekeraar je een (forfaitaire) vergoeding betalen. Zo’n bijkomende waarborgen vind je niet bij elke verzekeraar. Onze specialist zal je hier natuurlijk verder over informeren. Stel gerust jouw vraag.
 

Hoeveel kost een premie voor een schuldsaldoverzekering als je een woonkrediet aangaat?

Hoeveel je betaalt voor de premie van je schuldsaldoverzekering, hangt af van je leeftijd en gezondheidstoestand. De verzekeraar zal je onder andere vragen of je rookt en/of aan een ernstige aandoening lijdt. In een volgend artikel wordt uitgelegd welke verschillen er zijn in de berekening van de premie. Houd de website van Hypotheek.be dus zeker in de gaten!
 

Heb je nog vragen over een schuldsaldoverzekering bij je woonlening?

Je onafhankelijke kredietmakelaar helpt je graag verder! Je kan steeds volledig vrijblijvend contact opnemen met een onafhankelijke kredietbemiddelaar, zoals Credishop, bij jou in de buurt. Hij geeft je dan woord en uitleg over alles wat je moet weten om met een gerust hart een woonkrediet af te sluiten.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.