Wat is de zwarte lijst van de Nationale Bank?
Geschreven door: Sven Van Santvliet
Het is een veelbesproken fenomeen: de zogenaamde zwarte lijst van de Nationale Bank. Je kan het vergelijken met de buitenspelregel in voetbal. Iedereen heeft er wel een mening over, maar slechts weinigen weten echt hoe alles precies in elkaar zit. Wij vertellen je hier van naaldje tot draadje wat die ‘zwarte lijst’ echt inhoudt. Hoe kom je erop, en hoe geraak je er weer af?
Centraal bestand van alle leningen en kredieten
Elke kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank) moet alle leningen en kredieten laten registreren in een centraal bestand. Dat gebeurt bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Die houdt dus een overzicht bij van alle kredieten die particulieren in ons land afsluiten.
Goede zaak
Op zich is zo’n centraal bestand positief. Op die manier hebben kredietverstrekkers immers de mogelijkheid om te controleren of je al meerdere leningen lopen hebt, als je bij hen langskomt voor een bijkomend krediet. Zo kunnen ze je ook beschermen tegen een veel te hoge schuldenlast, die je uiteindelijk niet meer kunt terugbetalen. In bepaalde gevallen zullen kredietverstrekkers je dan ook een extra lening weigeren. Voorkomen dit en ga eerst na hoeveel je kan lenen.
Maar wat als je je lening niet (tijdig) betaalt?
Er is echter ook een negatief kantje aan. Als je niet tijdig de aflossingen van je lening betaalt, dan wordt dit ook vermeld in het bestand. Heb je één maandaflossing drie maanden na datum nog niet betaald, of sta je drie aflossingen achter, dan wordt dit opgenomen in het overzicht van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Dit is dan wat in de volksmond de ‘zwarte lijst’ genoemd wordt.
Wat gebeurt er dan precies?
Eerst word je via een aangetekende brief in gebreke gesteld. De kredietverstrekker vraagt je om het achterstallige saldo zo snel mogelijk te betalen. Doe je dit niet, dan volgt er een procedure voor de beslagrechter.
Hoelang blijft die informatie erop staan?
Maximaal tien jaar. Maar als je de achterstallige bedragen terugbetaalt, dan wordt dit ingekort tot één jaar.
Wat moet je doen als je achter staat met betalen?
Zo snel mogelijk een afspraak maken met je regionaal Hypotheek-kantoor. Onze hypotheekspecialisten gaan voor jou op zoek naar een oplossing. Ben je eigenaar van een huis of appartement, dan zijn er wat meer mogelijkheden. Hoe sneller je met ons contact neemt, des te vlugger ben je geholpen! Het is dus zeker niet zo dat je reddeloos verloren bent als je op de ‘zwarte lijst’ staat. Iedereen kan eens een financiële tegenslag hebben. Laat ons je helpen!
Sven Van Santvliet
Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.