Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat verandert er voor het hypothecair krediet in 2018?

Wat waren de belangrijkste trends in hypothecaire leningen in 2017? En aan welke veranderingen voor woonkrediet mag je jou verwachten voor het komende jaar? Je leest het hieronder.

Wat gebeurde er in 2017 op het vlak van woonkredieten?

Iedereen herfinancierde zijn hypothecair krediet

De lage rentevoeten zorgden ervoor dat veel mensen hun bestaande hypothecaire lening gingen herfinancieren. Op zich logisch, want iedereen betaalt graag minder. Maar toch is het opletten geblazen. Je kan immers een verkeerd beeld krijgen van van wat je aan kredieten en leningen kan terugbetalen. Door het feit dat de maandlast voor je woonkrediet plots lager ligt, ben je misschien geneigd om zonder goed na te denken bijkomende leningen aan te gaan voor andere aankopen. Denk hier goed over na.

Wil je graag de hulp van een professional inroepen? Maak dan zeker een afspraak bij het Credishop-kantoor in je buurt.

Moet alles echt digitaal voor jouw hypotheeklening?

Meer en meer banken krimpen hun kantorennet in en proberen klanten langs digitale weg te helpen. Er komen ook steeds meer hypotheekverstrekkers op de markt die enkel digitaal werken. Toch is dit niet evident. Met eenvoudige kredietaanvragen kan je elektronisch wel weg, maar van zodra je als klant specifieke vragen of problemen hebt, volstaat het digitale kanaal niet meer. Dan heb je ondersteuning van een fysiek persoon, met kennis van zaken, nodig.

Bij Credishop zijn we er alvast van overtuigd dat klanten de service van een onafhankelijk kredietbemiddelaar zullen blijven waarderen.

De prijs van vastgoed blijft hoog

De rentes staan historisch laag. Dit maakt het voor veel mensen gemakkelijker om een huis of appartement te kopen. Daardoor zien verkopers van vastgoed hun kans schoon om de prijs (licht) op te drijven. Dit maakt dat het voor sommige mensen niet eenvoudig meer is om in vastgoed te investeren. Banken vragen ook een steeds grotere eigen inbreng. Daardoor is een huis kopen voor jonge mensen vaak onmogelijk. En toch hoeven ze niet te wanhopen.

Er bestaan verschillende oplossingen op de markt om jonge mensen de kans te geven hun vastgoeddroom te realiseren. Onze specialisten vertellen je er alles over in een persoonlijk gesprek. Je kan ook dit artikel op de blog van Credishop lezen.

Is de nieuwe wet op het hypothecair krediet (met het ESIS) een maat voor niets?

De nieuwe wet op het hypothecair krediet moest voor meer transparantie zorgen. Zo moeten kredietverstrekkers je, geruime tijd vooraleer je een concreet kredietaanbod krijgt, een ESIS (European Standardised Information Sheet) bezorgen. Dat is een standaarddocument waarop je alle informatie terugvindt over jouw hypotheeklening. De praktijk leert dat niet elke kredietverstrekker dit op de juiste manier toepast.

Vraag daarom altijd aan je tussenpersoon, bankagent of kredietmakelaar om je zo snel mogelijk een ESIS te overhandigen.

Wat verandert er in 2018?

Financieel risico blijft

Ook in 2018 loop je als werknemer het risico om ontslagen of langdurig arbeidsongeschikt te worden (door bijvoorbeeld een ziekte of ongeval). Het kan iedereen overkomen. Zit jij in zo’n situatie? Loeren financiële zorgen en problemen om de hoek? Wacht dan niet te lang, maar contacteer onmiddellijk een specialist. Een kredietbemiddelaar bekijkt samen met jou de mogelijkheden. Zo vermijd je dat je door betalingsproblemen met jouw woonkrediet op de ‘zwarte lijst’ van de CKP belandt.

De troeven van een persoonlijk contact bij afsluiten van een hypotheeklening

Belgen geven er nog steeds de voorkeur aan om geholpen te worden door een fysieke vertrouwenspersoon, als het om hun financiën gaat. De opkomst van het internet verandert hier weinig aan. Een lening is immers een langdurig financieel engagement. Je gaat hiervoor beter niet over één nacht ijs. Maak een afspraak met een kredietspecialist en ga samen met ons op zoek naar een oplossing die echt bij jou past. Worstel je met bepaalde vragen, dan zullen wij die met plezier beantwoorden. Je vindt hier een Credishop-kantoor in je buurt.

Oplossingen op maat worden belangrijker

De wet op het Hypothecair Krediet is volledig opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht. De wetgever heeft de Europese wetgeving hierin geïntegreerd. Dat brengt heel wat nieuwe rechten en plichten mee. Dat maakt het soms moeilijker om de juiste kredietoplossing te vinden.

Daarom is maatwerk voor hypothecair krediet meer dan ooit belangrijk voor elke klant.

Meer transparantie bij woonkrediet nodig

De aanvaardingscriteria van banken voor kredieten zijn niet altijd duidelijk. Moet je 20% van het aankoopbedrag zelf betalen, of kan je toch tot 100% lenen? En wat met de aankoopkosten (registratie- en notariskosten)? Elke bank heeft wel haar eigen voorwaarden. Daarom is het nuttig om te kiezen voor een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten.

Credishop is zo’n kredietbemiddelaar. Wij werken samen met meerdere kredietverstrekkers en bieden duidelijk afgelijnde producten aan, met consequente aanvaardingsvoorwaarden. Iedereen is gelijk voor de wet! Zo kan je bij ons zeker oplossingen vinden voor hypotheekleningen inclusief de aankoopkosten.

Wettelijk statuut voor kredietmakelaars in hypothecair krediet

Kredietmakelaars hebben een wettelijk statuut. Dat verplicht hen om permanent bijkomende opleidingen te volgen. Zo kan jij er als klant op rekenen dat je correct bediend zal worden.

Credishop vindt dit een goede zaak. Het statuut erkent onze rol als onafhankelijke kredietbemiddelaar in hypothecair krediet en onderstreept de voordelen van een bemiddelaar zoals Credishop. Wij vinden het niet meer dan normaal dat mensen volwaardig opgeleid worden. Dat dit verplicht werd, juichen we zeker toe.

Vragen over een hypothecair krediet

Heb je nog vragen over een hypothecair krediet? Neem dan zeker contact op met een Credishop-kantoor in je buurt.