Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%
Als je overweegt om een woning of opbrengsteigendom te bouwen of te kopen, dan horen daar een aantal bijkomende kosten bij.
 
Wat die kosten precies inhouden, varieert naargelang het type transactie: bestaand huis, opbrengsteigendom, nieuwbouw, sleutel-op-de-deur of het scenario waarin je jouw ex-partner uitkoopt bij een echtscheiding en jij het huis behoudt.
 
Het is belangrijk hier een zicht op te hebben zodat je weet hoeveel je kan lenen.
 
 

Kosten bij de aankoop van een huis of opbrengsteigendom

In dit geval betaal je registratierechten en notariskosten. 
 
 

Hoeveel kan ik lenen: registratierechten

Hoeveel de registratierechten bedragen, hangt af van gewest tot gewest.
 
  • In Vlaanderen is dit 6%. Dit is een compensatie naar aanleiding van het afschaffen van de Vlaamse woonbonus.
  • In Brussel betaal je geen registratierechten op de eerste schijf van € 175.000 van je woning. Daarboven betaal je 12,5%.
  • In Wallonië wordt er een onderscheid gemaakt tussen een klein en een groot beschrijf. Dit hangt samen met het kadastraal inkomen van je woning. Heb je een klein beschrijf, dan betaal je 6% registratierechten. Heb je een groot beschrijf, dan betaal je 12,5%.
 
In elk gewest kan je genieten van een abattement (een schijf die niet meetelt voor de berekening van de registratierechten). Ook dat verschilt per gewest. In Vlaanderen bedraagt dit € 80.000, in Wallonië € 20.000 en in Brussel € 175.000.
 
Bijzondere informatie als je een huis gaat kopen:
 

Hoeveel kan ik lenen: notariskosten en andere kosten

Naast registratierechten betaal je ook nog een aantal andere kosten, zoals het ereloon van de notaris, de kosten voor het inschrijven in een register en de kosten eigen aan de hypothecaire lening. Samen zijn die zeker goed voor enkele procenten van het totale aankoopbedrag van je woning.
 
 

Simulatie van je hypothecaire lening

Je doet er dus zeker goed aan om vooraf goed te berekenen hoeveel je huis of opbrengsteigendom in totaal kost en hoeveel je exact moet lenen. Een specialist van Hypotheek.be helpt je hierbij en zorgt ervoor dat je niks vergeet. Hij maakt ook vrijblijvend een simulatie van jouw hypothecair krediet. Maak hier een afspraak in een kantoor in jouw buurt.
 
 

Kosten bij de aankoop van een nieuwbouw of sleutel-op-de-deur

In dit scenario betaal je eveneens registratierechten en notariskosten (zie hierboven), maar zal je ook btw moeten betalen. 
 
 

Kosten als je je ex-partner uitkoopt bij een echtscheiding

In dat geval betaal je geen registratierechten, maar wel notariskosten en de zgn. miserietaks. Die laatste bedraagt 1% op de uitkoopsom. Hoe bepaal je deze uitkoopsom? Lees dan verder.
 
Heb je nog vragen over de kosten die met de aankoop van een woning gepaard gaan? Maak dan zeker een afspraak met een medewerker van Hypotheek.be.