Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Wat betekent een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening is een lening die je krijgt om als je een huis of appartement gaat kopen en je hiervoor gaat lenen. Enkele andere gekende termen hiervoor zijn woonlening of woonkrediet. 

 

Het verschil tussen een lening en een krediet

Om te weten wat een hypothecaire lening of een hypothecair krediet is moet je eerst wat het verschil is tussen een lening en een krediet.
  • Bij een lening krijg je geld en betaal je het geld op een gespreide manier terug aan de bank.
  • Bij een krediet krijg je ook geld en betaal je dit ook terug aan de kredietgever, maar heb je hierbij ook de mogelijkheid om het geld dat je hebt terugbetaald op een later moment terug op te nemen
Opgelet dus, er is wel degelijk een verschil tussen beide kredietvormen.
 
Vandaag de dag worden de meeste hypothecaire leningen toegekend onder de vorm van een krediet. Je zou dus eigenlijk moeten spreken over een hypothecair krediet in plaats van hypothecaire lening.
 

Twee vormen van hypothecair krediet

Er zijn twee verschillende formules voor hypothecaire kredieten:
  • hypothecair krediet met onroerende bestemming
  • hypothecair krediet met roerende bestemming
     

1. Hypothecair krediet met onroerende bestemming

Dit is het klassieke woonkrediet dat toegestaan wordt om te investeren in vastgoed: je gaat jouw eerste huis of appartement kopen, je koopt op latere leeftijd  een tweedeverblijf of vakantiewoning, je investeert in een opbrengsteigendom, …
 

2. Hypothecair krediet met roerende bestemming

Dit is nieuw sinds de laatste wetswijziging in 2017. Het gaat om de financiering van een roerend goed, en dat mag je best ruim nemen: van de aankoop van een luxewagen of oldtimer tot het hergroeperen van persoonlijke leningen. Dit heeft dus niet rechtstreeks te maken met de aankoop van jouw woning. Het duidt enkel op de hypothecaire waarborg die de bank wenst om jou een krediet toe te staan. 
 

Vragen over hypothecaire leningen of kredieten?

Stel ze meteen aan onze specialisten. Contacteer hen vandaag nog of laat je terugbellen. We helpen je graag verder met jouw hypothecair krediet als je een huis gaat kopen en berekeken hoeveel je kan lenen.