Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Opbrengsteigendom kopen: welke looptijd voor je hypotheek?

Welke regels zijn van toepassing met betrekking tot de looptijd van je woonkrediet? Is er daarbij een verschil tussen een woonlening voor je eerste woning, een herfinanciering van een bestaande hypotheeklening of hypothecair krediet een opbrengsteigendom?
 

Zijn er wettelijke termijnen voor de looptijd van een hypothecair krediet?

Neen, die zijn er niet. De wetgever heeft wel bepaald dat een hypothecaire inschrijving maximaal 30 jaar geldig is. Daardoor kennen de meeste banken maar leningen toe tot maximaal 30 jaar. Betekent dit dat je niet kan lenen met een looptijd langer dan 30 jaar? Neen, dat kan wel degelijk. Alleen zal de bank dan na 30 jaar de hypothecaire inschrijving vernieuwen.
 

Wat met de looptijd als je jouw eerste opbrengsteigendom aankoopt?

Ook wanneer je je eerste opbrengsteigendom koopt, gelden er geen specifieke wettelijke regels. In de praktijk zijn de kredietnemers bij een eerste woning meestal nog relatief jong. Daarom willen banken soms langere looptijden toestaan. De lage rentestanden hebben ervoor gezorgd dat de gemiddelde looptijd van woonkredieten aanvankelijk daalde, maar vanaf 2017 viel toch opnieuw een lichte stijging te noteren (Bron: NBB).
 

Looptijden bij een herfinanciering van een bestaand hypothecair krediet

Er zijn geen wettelijke regels. Banken hanteren hun eigen beleid op dit vlak. Sommige banken laten je vrij om de looptijd van je hypothecair krediet te bepalen. Andere banken willen niet dat de looptijd van je nieuwe hypothecair krediet (de herfinanciering dus) langer is dan die van de oorspronkelijke hypotheeklening.
 

Gelden er andere regels voor de aankoop van een opbrengsteigendom?

Neen, er zijn geen andere regels voor de aankoop van een opbrengsteigendom. Maar bankiers willen het risico op wanbetalingen zoveel mogelijk beperken en kiezen daarom bij opbrengsteigendommen vaak voor een kortere looptijd. Dit zorgt natuurlijk voor hogere maandlasten, waardoor investeren in een opbrengsteigendom niet voor iedereen haalbaar is. Een voordeel hiervan is dat de schuld sneller afbetaald wordt.
 

Credishop zoekt het voor je uit

Bij Credishop kan je terecht bij een specialist in hypotheken
 
- laat uitrekenen hoeveel je kan lenen
- voor een herfinanciering van een bestaande hypotheeklening
- voor het hypothecair krediet van een opbrengsteigendom
 
Maak zeker een afspraak in het Credishop-kantoor in je buurt ! Wij gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing.
 

Meer lezen over opbrengsteigendommen?

Hier vind je nog enkele interessante artikels die meer informatie bieden als je een opbrengsteigendom wilt kopen: