Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Een extra borgstelling maakt het verschil bij 100% lenen + notariskosten

Yes, je hebt eindelijk je droomwoning gevonden, maar je beschikt over onvoldoende spaargeld om de notariskosten te betalen. Wat nu? Het is zeker niet evident om het volledige aankoopbedrag en daarbovenop de notariskosten te lenen, maar het is niet onmogelijk. Een extra borgstelling of pandsteller maakt het verschil.

Richtlijnen van de Nationale Bank van België

De Nationale Bank van België legt kredietverstrekkers al enkele jaren strenge regels op omtrent het toekennen van hypothecaire leningen. De Nationale Bank stelt dat als je een hypothecaire lening wil voor de aankoop van een woning, je minstens 10% van de aankoopprijs + kosten zelf moet kunnen inbrengen. Andere kredietgevers vragen zelfs een eigen inbreng tot 20%. Beschik je niet over de vereiste eigen inbreng? Dan wordt je aanvraag tot een hypothecaire lening door een aantal kredietgevers onverbiddelijk geweigerd.

100% met notariskosten lenen? Het kan!

Je hoeft nog niet meteen te wanhopen, want er zijn altijd uitzonderingen mogelijk. Kredietgevers kunnen een aantal leningen toestaan waarbij de eigen inbreng kleiner is dan de vereiste 10% of zelfs nihil. Als je bij de aankoop van je woning ook graag de notariskosten wil ontlenen, doe je best beroep op een gespecialiseerde kredietbemiddelaar, zoals Hypotheek.be. We werken met verschillende kredietverstrekkers samen en kunnen zo op zoek gaan naar de best mogelijke oplossing voor jou. We zijn op de hoogte van de strategie en de producten van heel wat kredietgevers en begeleiden je met plezier doorheen heel het aanvraagproces.

Bijkomende borgstelling voor je hypotheeklening

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voor je om toch het volledige aankoopbedrag én de notariskosten te lenen. Een eerste optie is om een bijkomende borg- of pandsteller in je hypotheeklening op te nemen. Wat houdt dat juist in? Een familielid, bijvoorbeeld je ouders, grootouders, broer of zus, of een vriend stelt zich mee borg voor jouw lening. Moest jij je lening niet langer kunnen betalen, dan staat het betreffende familielid of de vriend borg om het bedrag alsnog aan de kredietgever over te maken. Op die manier heeft de kredietgever meer zekerheid en vergroot de kans dat je kredietaanvraag wordt goedgekeurd. Hier lees je meer over hoe de kredietgever naar je woonkrediet kijkt.

Hoelang duurt die borgstelling ?

Goed nieuws voor de borgsteller, want die hangt niet noodzakelijk voor de volledige duur van je hypotheeklening vast aan zijn engagement. Wanneer het openstaand kapitaal van je woonkrediet na enkele jaren onder de 90% komt te liggen, kan je met de kredietgever gaan praten en hem vragen om de verplichting van de extra pandsteller uit het contract te verwijderen. Als de bank hiermee instemt, staat je familielid of vriend niet langer borg voor moest er ooit nog iets misgaan met de terugbetaling van je krediet. Een specialist van Hypotheek.be voert de onderhandelingen met de kredietgever in jouw plaats. Jij hoeft je er dus helemaal geen zorgen om te maken!

Borgstelling voor aankoop van de woning - denk er goed over na

Bij een kredietaanvraag kan een extra pand- of borgsteller de kredietgever overtuigen om je het volledige aankoopbedrag en de notariskosten te lenen. Als borgsteller mag je hier wel niet te licht overgaan. Weet wat je ondertekent! Bij Hypotheek.be besteden we bijzondere aandacht aan de begeleiding van onze klanten doorheen de volledige kredietaanvraag. We zorgen ervoor dat jij en je pandsteller volledig op de hoogte zijn en alle voorwaarden kennen: Op welke periode moet je je lening afbetalen? Hoeveel moet je maandelijks betalen? Welke waarborgen hebben jullie gegeven? Samen met jou gaan we op zoek naar een lening die bij je past, want we willen natuurlijk dat je je lening volledig en correct kan terugbetalen.

Meer weten? Maak dan meteen een afspraak bij Hypotheek.be.