Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Mede-erfgenamen uitkopen via een hypotheeklening

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je ouders zijn overleden en hun woning wordt verdeeld onder alle kinderen. Je zou zelf het huis willen behouden. Het probleem is uiteraard dat je dan jouw broers en zussen, de mede-erfgenamen moet uitkopen. Niet evident. Een hypotheeklening biedt een oplossing.

Deze situatie komt vaak voor. Jonge mensen willen het ouderlijk huis behouden, maar weten niet goed wat ze moeten doen. Er zijn nog broers, zussen of andere familieleden waarmee ze rekening moeten houden en wiens akkoord ze moeten krijgen. Hoe bepalen ze de verkoopprijs onder elkaar? Wat zijn de gevolgen? Hoe moeten ze die uitkoopsom financieren? Kan dat via een hypothecair krediet? Hoeveel kan je dan lenen?

 

Notaris belast met de verdeling van erfenis

Als er een erfenis openvalt, dan is er altijd ook een notaris die belast wordt met de verdeling van de erfenis. De notaris zal hierbij optreden als een soort van bemiddelaar om te weten wat de voorkeuren van iedere erfgenaam zijn. De bezittingen moeten immers verdeeld worden en hiervoor bestaat er idealiter een akkoord over onder alle erfgenamen. Als het bovendien gaat over de uitkoop van de mede-erfgenamen om zo eigenaar te worden van de ouderlijke woning, is dit te beschouwen als een soort van aankoop-verkoop van een woning. En daar is altijd een notaris mee gemoeid.

 

Woning laten schatten

Om te weten hoeveel je nu moet gaan betalen aan de andere erfgenamen, moet je de waarde kennen van de woning. Opnieuw kan de notaris hier al een eerste stap zetten, maar als je het echt objectief wilt laten vaststellen, dan kies je best voor een onafhankelijke schatter. Lees zeker deze 5 tips om de woning te laten schatten. Een onroerend expert is onafhankelijk en zal de woning komen opmeten en de waarde uitrekenen, rekening houdend met technische en feitelijke elementen. Deze waarde dient dan als onderhandelingsbasis om tot een overeenkomst te komen over de uitkoopsom.

 

Erfgenamen uitkopen

Als je jouw mede-erfgenamen moet of wilt uitkopen, dan kan je eigenlijk een gelijkaardige redenering volgen als bij het bepalen van de uitkoopsom bij echtscheiding. Je kent nu de waarde van de woning. Samen met de notaris kan je bekijken hoe je een akkoord kunt bereiken over de uitkoopsom. Het voordeel nu is dat je een objectieve waarde hebt, zodat niemand jou of de notaris kan beschuldigen van enige partijdigheid.

 

Hypotheeklening ideaal instrument

Eenmaal je een akkoord over de uitkoopsom hebt met de andere erfgenamen, moet je hen natuurlijk nog betalen. Meestal gaat het hier over een behoorlijke som die je niet altijd voor handen hebt. Wel dan hebben we goed nieuws, een hypotheeklening is hiervoor het ideaal betalingsinstrument!

 

Tot hoeveel kan je lenen?

Bij het analyseren van jouw hypothecair krediet komen vele factoren kijken waarmee een kredietgever rekening zal houden. Deze informatie zal jouw kredietbemiddelaar ook opvragen:

  • Hoe oud ben je?
  • Ben je alleenstaand of gehuwd?
  • Heb je kinderen?
  • Werk je of niet?
  • Wat zijn jouw inkomsten?
  • Hoeveel wil je zelf afbetalen voor jouw hypotheeklening?
  • Hoeveel kan je afbetalen?
  • Hoeveel houdt je over na het betalen van jouw woonkrediet?
  • Wat zijn jouw plannen met het ouderlijk huis?

 

Wat zijn jouw plannen met het ouderlijk huis?

Je wilt natuurlijk eigenaar worden! Dat spreekt voor zich. Toch is deze vraag niet helemaal uit de lucht gegrepen. Voor een kredietbemiddelaar is deze informatie belangrijk om te kunnen nagaan welke oplossing hij kan uitwerken om jou zo een gepast woonkrediet te kunnen geven.

  • Als je het ouderlijk huis wilt aankopen om er zelf in te gaan wonen, dan kan een klassieker woonkrediet misschien eerder iets voor jou zijn. Maar ook hier zijn tal van formules mogelijk om echt maatwerk te bieden.
  • Als je daarentegen het ouderlijk huis wilt aankopen om er een opbrengsteigendom van te maken en te verhuren, dan moet er gezocht worden naar andere toepassingen voor jouw hypotheeklening. Bijvoorbeeld via de formule van een vast termijn krediet waarbij je enkel intresten gaat terug betalen.

 

Onafhankelijk kredietbemiddelaar voor jouw hypotheeklening

Sowieso kan een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire leningen jou verder kunnen helpen. Hij werkt samen met heel wat kredietverstrekkers. Zo is hij in zijn aanbod niet beperkt tot de producten van één bank, zoals een bankagent. Op die manier kan een onafhankelijk makelaar in kredieten een oplossing op maat van jou zoeken. Maak meteen een afspraak in een regionaal Hypotheek-kantoor in je buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.