Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Wat als je de aflossingen van je woonlening niet meer aankan?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je hebt doorheen de jaren meerdere (hypothecaire) leningen afgesloten. Elke maand is het een hels karwei om de aflossingen allemaal correct terug te betalen. Je vreest dat het onmogelijk wordt om dit vol te houden. Wat kan je doen?
 
Heb je verschillende maandlasten af te betalen, dan kan een extra tegenslag je finaal doen opgeven. Je vult de ene put door een andere te maken … Een samenvoeging of centralisatie van je kredieten in één lening kan een oplossing bieden.
 

Hergroeperen van je kredieten, wat is dat?

Je betaalt dan al je lopende kredieten terug via één nieuwe hypotheeklening. Opgelet, dit is niet zo eenvoudig. Laat alles goed berekenen door een specialist in hergroeperen. Het samenvoegen van leningen is immers een uitzonderingsoplossing: niet elke bank staat hiervoor open. Meer nog, de meeste banken zien dit doorgaans niet zitten. Slechts enkele gespecialiseerde kredietgevers doen dit wel. Gelukkig werkt Hypotheek.be met dergelijke kredietgevers samen.
 

Hergroeperen van kredieten: voordelen

  1. Je moet voortaan maar één maandlast meer terugbetalen in plaats van meerdere.
  2. Je nieuwe krediet heeft een vaste rentevoet: je weet dus perfect hoeveel je elke maand zult moeten terugbetalen. 
  3. Er is maar één hypotheeklening meer: lekker overzichtelijk dus.
 
Opgelet! Dat je jouw leningen samenvoegt, betekent niet dat al je schulden vergeten zijn. Laat je bijstaan door een kredietexpert die gaat voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing voor jouw persoonlijke situatie.
 
Denk bijvoorbeeld aan
  • een woonlening met een langere looptijd: zo verlaagt de maandlast en wordt het financieel wat makkelijker om je lening correct terug te betalen. Over de volledige looptijd betaal je op deze manier wat meer intresten terug, maar je hebt tenminste een duidelijk en haalbaar perspectief op kortere termijn.
  • een interessante kredietoplossing tout court. Mogelijk geniet je zelfs een lager tarief dan voorheen. 
 

Hergroeperen van kredieten: nadelen

Je zal uiteindelijk meer intresten terugbetalen dan aanvankelijk voorzien was. Met andere woorden, de totale kostprijs zal duurder zijn. Is dit een onoverkomelijk nadeel? Neen, wellicht niet, maar je moet je er wel van bewust zijn.
 

Kijk verder dan je woonlening

Denk ook niet alleen aan het terugbetalen van je lening. Herbekijk je inkomsten- en uitgavenpatroon:
 

1. Behoud het overzicht over je inkomsten en uitgaven

Registreer al je uitgaven en inkomsten in een app. Zo weet je precies hoeveel je telkens overhoudt op het einde van de maand. 
 

2. Opgelet voor kredietkaarten en "onder nul" gaan met je zichtrekening

Vermijd kredietkaarten zoveel mogelijk. Je weet vaak niet zeker hoeveel je hierdoor moet betalen en schulden stapelen zich pijlsnel op.
 
Heb je de kans om wat extra te verdienen? Grijp dan zeker deze kans!
 

Overweeg jij een hergroepering van je lopende kredieten?

Maak meteen een afspraak  met een specialist in het Hypotheek-kantoor in je buurt.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.