Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Een hypothecair krediet op latere leeftijd: opbrengsteigendom kopen

Je wettelijke pensioenleeftijd komt dichterbij. Je beseft dat je jouw levensstandaard niet zult kunnen behouden met enkel jouw wettelijk pensioen. Daarom denk je eraan te investeren in een opbrengsteigendom. Maar hoe zit het dan met je hypothecaire lening?
 

Waar moet je op letten als je opbrengsteigendom koopt?

  • Als je een opbrengsteigendom aankoopt, dan levert die huurinkomsten op. Dat bezorgt je een extra inkomen. Het is natuurlijk wel belangrijk om vooraf ook na te gaan welke huurinkomsten realistisch zijn. Zijn er gelijkaardige panden in de buurt die verhuurd worden? Tegen welke huurprijs per maand? En wat met de extra kosten?
  • Wordt het pand dat je wil kopen nu al verhuurd? Dan vraag je best na of de huurder tijdig en correct betaalt. Vraag het huurcontract op.
  • Heb je twijfels over de bestemming van het huis (eengezinswoning of opbrengstpand), ga dan langs bij een notaris of bij de dienst Stedebouw van de gemeente.
 

(Bijna) op pensioen en een hypothecair krediet

Ben je intussen overtuigd en wil je het pand graag kopen, dan heb je wellicht een hypothecaire lening nodig. Ga je naar de bank, hou er dan rekening mee dat de meeste banken eisen dat er bij de aankoop van een opbrengsteigendom minstens 25% eigen middelen geïnvesteerd worden. Dit bovenop de verschuldigde registratierechten en notariskosten. Dat is zeker niet altijd evident. Jij wil immers niet al je spaargeld meteen investeren en zoekt een handigere oplossing.
 
Bovendien zullen banken dikwijls ook minder geneigd zijn om je een hypothecair krediet aan te bieden wanneer je (bijna) op pensioen bent.
 

Bemiddelaar in hypothecaire kredieten

Maak ddarom een afspraak met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten zoals Hypotheek.be. Onze medewerkers rekenen voor je uit hoeveel je kan lenen. Bovendien werken we met verschillende kredietgevers samen en gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing. Sommige kredietgevers verstrekken hypotheekleningen tot 100% van de aankoopprijs, ook bij opbrengsteigendommen. Credishop is zo’n onafhankelijk kredietbemiddelaar. Je vindt hier een regionaal Hypotheekkantoor in je buurt. Maak snel een afspraak.
 

Meer lezen over opbrengsteigendommen?

Hier vind je nog enkele interessante artikels die meer informatie bieden als je een opbrengsteigendom wilt kopen: