Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Notariskosten mee ontlenen: is dit nog mogelijk?

Banken zijn voorzichtiger, zeg maar strenger, in het goedkeuren van de aanvraag van een hypotheeklening. Wat als je het volledige bedrag voor de aankoop van je woning én de notariskosten wenst te ontlenen? Is een hypothecaire lening voor jou dan nog wel realistisch?

De algemene regel om notariskosten bij te lenen voor je woning

De Nationale Bank van België (NBB) lanceerde een tijdje terug strengere regels voor de kredietverstrekkers aangaande het toekennen van woonleningen. Zo dienen kandidaat-leners over een eigen inbreng te beschikken van 10% van de waarde van het aan te kopen pand. Dit geldt voor kopers die voor de eerste keer eigenaar worden. Wil je een opbrengsteigendom kopen of ben je al eigenaar van een woning? Dan zal de vereiste eigen inbreng hoger liggen dan 10%.

Mag je, als je die 10% niet hebt, een hypothecaire lening vergeten? Neen, want deze voorwaarde wordt beoordeeld op het niveau van de volledige jaarproductie van een kredietverstrekker. Uitzonderingen blijven dus nog mogelijk. Je kan dus nog alles lenen voor je huis.

Je kan dus wel nog notariskosten mee ontlenen voor je huis…

… maar dit vraagt maatwerk. Er komt een en ander bij kijken. Het is niet evident. Daarom nemen onze kredietspecialisten graag de tijd voor je om jouw situatie in detail te bekijken. In bepaalde gevallen vinden we meteen een oplossing, maar in andere is het wat langer zoeken. We geven je ook tips om de aankoop van je woning goed voor te bereiden.

Hulp van kredietexperten om je notariskosten bij te lenen

Hou er dus zeker rekening mee dat het om uitzonderingen gaat. Heel wat banken zullen niet geneigd zijn om ja te zeggen als je vraagt om de notariskosten en eventueel ook nog de registratierechten te ontlenen. Enkele gespecialiseerde kredietverstrekkers kunnen je mogelijk wel nog helpen. Maak een afspraak met een onafhankelijk bemiddelaar in hypotheekleningen om je plannen te overlopen.

Maak meteen een afspraak

Een Hypotheek-specialist werkt dit voor jou van A tot Z. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in je buurt.