Tweede rang hypotheek voor je woonkrediet, bestaat dat nog?
Geschreven door: Sven Van Santvliet
Een tweede rang voor je woonkrediet nemen. Bestaat het nog? Wazt is het ? Wanneer pas je dit toe? Je krijgt alle antwoorden in dit artikel.
Bestaat een tweede rang voor je woonkrediet eigenlijk nog wel?
Wat betekent een tweede rang voor je hypothecair krediet.
Als een kredietgever een woonkrediet toekent, wenst deze hiervoor in de plaats een waarborg te krijgen. De meeste kredietverstrekkers zullen daarom een hypothecaire inschrijving nemen op je woning. Meer bepaald een hypotheek in eerste rang. Dit betekent dat de kredietgever steeds verwittigd zal worden door je notaris als je jouw woning wilt verkopen of er een herfinanciering van je bestaande woonlening gebeurt.
Het feit dat de kredietgever jouw woning in eerste rang als waarborg heeft, betekent dat hij als eerste zijn afrekening mag sturen en terug betaald zal worden. Er kan geen andere partij voor deze bank betaald worden.
Heb je als kredietgever een hypothecaire inschrijving in tweede rang, dan zal de kredietgever, die een eerste rang heeft, als eerste zijn centen krijgen. De kredietgever in tweede rang zal nadien pas het restant kunnen recupereren.
Tweede rang hypotheek voor je woonkrediet was lange tijd theorie
Al jaren is een hypothecaire inschrijving in tweede rang in theorie mogelijk. In de praktijk merken we echter dat een tweede rang dikwijls dode letter is gebleven. De meeste kredietgevers hebben namelijk liever een eerste rang inschrijving om zo het extra risico uit te sluiten en dus een betere uitgangspositie te hebben wanneer het misloopt met je woonkrediet. Daarom stellen vele kredietgevers voor dat je jouw bestaande hypothecaire lening herfinanciert, en waarbij je dan het extra budget dat je eventueel zou nodig hebben, bij leent.
Dit voorstel is interessant als de nieuwe rentevoet voor je hypotheeklening lager is dan de bestaande rentevoet.
Maar wat als de nieuwe rentevoet hoger ligt? Dan kan een hypotheek in tweede rang een oplossing bieden. Je doet er sowieso goed aan om alle mogelijkheden te overlopen met één van onze kredietspecialisten. Maak daarom zeker eerst een afspraak.
Sommige kredietgevers staan een hypothecair krediet toe in tweede rang
Welke aanvragen komen nu in aanmerking voor een hypotheek in tweede rang ? We overlopen er hieronder enkele van de meest voorkomende situaties.
1. Hergroeperen van lopende leningen in een nieuw hypothecair krediet
Op een bepaald moment heb je verschillende leningen in omloop en wordt de maandlast te hoog. Of je kan het aantal vervaldagen niet meer volgen. Gedurende de ganse maand volgen de verschillende maandaflossingen zich op en moet je telkens krabbelen om het einde van de maand te halen. Je verliest zo al snel de controle over je budget. In dit soort van situaties kan het interessant zijn dat je een hergroepering overweegt.
Drie mogelijkheden:
1. Je sluit een nieuwe lening of afbetaling af voor het hergroeperen van je leningen. Hier gelden wel de strikte criteria van de wetgeving inzake consumentenkrediet. Enerzijds is er de beperking in duurtijd. Anderzijds de beperking in kredietbedrag waardoor vele kredietgevers afhaken.
2. Je sluit een hypothecaire lening met roerende bestemming af. Dit betekent dat je de lopende leningen gaat hergroeperen en er een nieuwe hypothecaire lening komt, met als waarborg een hypotheek in tweede rang. Het voordeel is dat je de duurtijd kan verlengen waardoor je maandbudget lager wordt. Nadeel is dat je over de tijd waarschijnlijk meer intresten terug betaald. Dit is dus een overweging die je zelf moet maken.
3. Je sluit een hypothecair krediet met onroerende bestemming af. Het verschil met vorige opties is dat je alle leningen, inclusief jouw woonkrediet, gaat samenvoegen in één nieuw hypothecair krediet. Hier gelden wel specifieke regels. Een tweede rang zal hier niet aan de orde zijn, want jouw bestaande hypothecaire lening wordt ook mee betrokken in de herfinanciering. Je moet weten dat niet iedere kredietgever deze oplossing aanbiedt. Gelukkig kunnen we je hier wel bij helpen. Maak daarom een afspraak om de simulatie te maken.
2. Financiering van een groter project
Je wilt een grotere aankoop overwegen zoals bijvoorbeeld een mobile home of een oldtimer. Dikwijls gaat het hier over serieuze kredietbedragen. Ook hier kom je al snel aan bepaalde limieten waardoor een financiering via een lening op afbetaling niet meer aan de orde is. Een nieuw hypothecair krediet met roerende waarborg kan hier een oplossing bieden. Contacteer ons.
3. Aankoop van een vakantiewoning in Frankrijk
Je beslist om je vakantiewoning in Frankrijk aan te kopen. Wij bieden een oplossing waarbij de vakantiewoning in Frankrijk gedeeltelijk kan dienen als onroerende waarborg waarbij het tekort gedekt kan worden door een tweede rang van je woonkrediet op je woning in België. Informeer je nu.
4. Aankoop van je eerste woning met hulp van je (groot)ouders
Je wenst je eerste woning te kopen maar hebt geen eigen middelen om de notariskosten én de ontbrekende 10% te financieren. Dan kunnen je (groot)ouders jou helpen door hun woning (tijdelijk) in waarborg te geven zodat jij jouw woning kunt aankopen. Wil je jouw berekening laten maken? Plan dan een afspraak in met onze specialist.
5. Verbouwingen en renovaties
Een tweede rang hypotheek kan worden gebruikt om financiering te krijgen voor grootschalige verbouwingen of renovaties van de woning. Dit stelt de eigenaar in staat om de waarde van de woning te verhogen zonder de eerste hypotheek te moeten aanpassen.
6. Tweede rang hypotheek na zichzelf
Een tweede rang hypotheek wordt sneller toegestaan als de kredietgever jou al kent en al een woonkrediet heeft toegestaan. De kredierinstelling kent jou al en kan zo het risico beter inschatten.
Tweede rang hypotheek voor je woonkrediet is duurder
Zoals je al kon lezen hierboven is een tweede rang voor de kredietgever minder interessant omdat hij als tweede komt. Na de eerste rang. Om dit risico enigszins te kunnen compenseren past de kredietgever een hoger tarief toe. Verwacht je dus niet aan bodemtarieven.
Eerste rang en tweede rang berekening
Er zijn dus verschillende mogelijkheden om oplossingen te vinden. Zowel in eerste als in tweede rang. Iedere kredietgever hanteert hier ook zijn eigen regels. Die zijn zo verschillend en zo afhankelijk van dossier tot dossier dat je best een afspraak maakt met een van onze kredietexperten om jouw persoonlijke situatie te laten berekenen.
Welke kredietverstrekker biedt dit aan?
Er zijn niet veel kredietgevers die je zullen helpen met een tweede rang. Daarom is het beter om een afspraak in te plannen met onze kredietspecialist. Wacht niet langer en die dit vandaag nog. Je wordt snel slimmer om jouw project waar te maken aan de hand van een financiering op maat van jouw behoefte en noden.
Sven Van Santvliet
Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.