Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Waarop moet je letten als je een huis gaat kopen?

De baksteen in de maag van de Belg zit er ook bij jou. Je hebt plannen om een huis of appartement te kopen. Maar hoe begin je daaraan? Waarop moet je zeker letten? En welke fouten moet je absoluut vermijden?

 

Wat wil je precies?

Weet je al precies wat je verwacht van het huis of appartement dat je wil kopen? Leg een prioriteitenlijstje aan. Vind je het soort huis belangrijk, de bouwstijl, de ligging, de indeling, de tuin …? Noteer duidelijk wat voor jou de allerbelangrijkste elementen zijn, waarop je niet wil toegeven. Pas dan kan je zoektocht echt van start gaan. Lees deze tips om jouw ideale woning te kopen.

 

Hoeveel moet je lenen voor jouw huis?

Bijna niemand kan een huis of appartement volledig met eigen middelen betalen. Je hebt dus wellicht een woonkrediet nodig. Maar hoeveel moet je precies lenen? Heb je rekening gehouden met registratierechten en notariskosten? En plan je eventuele verbeteringswerken?

Een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten, zoals Credishop, rekent voor jou het exacte budget uit en heeft oplossingen als je alles wilt lenen voor je huis. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in je buurt.

 

Hoeveel kan en mag je betalen?

Eenmaal je weet welk bedrag je zou moeten lenen, is het belangrijk dat je becijfert hoeveel je kan en mag terugbetalen per maand. Elke bank hanteert hierbij haar eigen regels. Hoe kijkt een kredietgever naar jouw woonkrediet? In de volksmond wordt vaak gesproken over de regel van 1/3. Die houdt in dat je maximaal één derde van je inkomen aan maandlast zou mogen aflossen. Maar dat is relatief. Je moet rekening houden met het globale plaatje. Hoeveel bedraagt je totale inkomen? Hoeveel blijft er over na betaling van de maandlast? Ook dit zoekt een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten voor jou uit.

 

Brandverzekering en schuldsaldoverzekering: opletten geblazen!

Bij nogal wat banken krijg je een voordeligere rentevoet als je ook bepaalde verzekeringen, zoals een brand- en schuldsaldoverzekering, bij hen afsluit. Daarvoor moet je opletten. Controleer zeker de voorwaarden van deze producten en vergelijk ook de premies met die bij andere verzekeringsmaatschappijen. Je wil immers niet dat het voordeel van je lagere rentevoet meteen opgesoupeerd wordt door duurdere verzekeringspremies.

 

Onafhankelijke service

Wil je de mening van een onafhankelijke specialist horen? Ga dan naar een onafhankelijke kredietbemiddelaar. Hij berekent hoeveel je kan lenen en werkt met meerdere kredietpartners samen en zoekt voor jou de beste oplossing, zowel voor je krediet als voor je verzekeringen!

 

Maak een afspraak

Contacteer het Hypotheek-kantoor in je buurt. Onze specialisten zullen je meteen op weg zetten in je zoektocht naar een huis en de bijhorende krediet- en verzekeringsoplossingen. Maak zeker een afspraak.