Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

5 manieren om minder te betalen voor jouw hypothecaire lening

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een hypothecaire lening afbetalen, neemt al snel een grote hap uit je maandelijks budget. En toch kan je op een eenvoudige manier jouw maandlast doen dalen. Alles begint bij de herfinanciering of het overnemen van jouw hypothecair krediet door een andere kredietgever. Hoeveel heb je nodig en hoeveel kan je lenen?
 

Je bestaande hypothecaire lening herfinancieren aan een lager tarief

Heb je een hypothecair krediet lopen, dan loont het zeker de moeite om te checken aan welk tarief je dit woonkrediet afgesloten hebt. De debetrentevoeten zijn de laatste jaren drastisch gedaald, waardoor ze op een historisch laag niveau staan. Bovendien kunnen ze in de toekomst bijna alleen nog stijgen. Het zou dus jammer zijn om hiervan niet te profiteren en teveel te blijven betalen … Maak meteen een vrijblijvende afspraak met onze specialisten om te controleren of je met een herfinanciering van je hypothecaire lening financieel een goede zaak kunt doen.
 

Herbekijk de duurtijd van jouw hypotheeklening

Kies je voor een herfinanciering van jouw hypothecaire lening, dan kan je opnieuw de duurtijd bepalen van je hypothecair krediet. Die zegt hoe lang je zult moeten terugbetalen. Sommige banken zullen je dwingen om binnen de oorspronkelijke duurtijd van je woonlening te blijven. Andere banken laten je toe om de looptijd van je lening opnieuw te verlengen bij de herfinanciering van je huidige lening.
 
Wil je al een eerste idee hebben van het bedrag dat je maandelijks moet betalen, maak dan een simulatie van je hypothecair krediet. Wees er wel van bewust dat de rentevoet die je gaat te zien krijgen, geen rekening houdt met jouw persoonlijke situatie. Het is en blijft maar een simulatie. 
 

De beste keuze en oplossing ligt bij jou: 

  • hoe korter de duurtijd, des te hoger je maandlast en te lager de intresten je over de volledige looptijd moet betalen
  • hoe langer de duurtijd van je hypotheeklening, des te lager de maandlast en te hoger je totale intresten.
Jij zal dus voor jezelf prioriteiten moeten stellen: wil je maandelijks minder betalen (en dus langer afbetalen) of wil je in totaal minder betalen (over een kortere periode).
 

 

Laat je woning schatten

Vooraleer je jouw hypothecaire lening laat overnemen, laat je best de waarde van je huis schatten. Zo ken je de huidige waarde en kan je op zoek gaan naar de beste tarieven voor jouw woonlening.
 
Veel kredietgevers hanteren immers lagere tarieven voor lagere quotiteiten. De quotiteit is een technische term waarmee de verhouding wordt bedoeld tussen het bedrag dat je moet lenen en de waarde van jouw woning. Is je woning 200.000 euro waard en moet je 180.000 euro lenen, dan bedraagt je quotiteit 90%. Onze medewerkers hebben direct toegang tot de tarieven van verschillende banken en kredietinstellingen en zien meteen waar jij voordeel kunt halen met jouw hypotheek. Als je een afspraak maakt om je lening te bespreken, dan betalen wij de schattingskosten in jouw plaats als je jouw woonkrediet via ons laat herfinancieren. 
 

Overweeg een vervroegde terugbetaling van je hypothecaire lening

Heb je ergens extra geld opzij liggen waarmee je niets doet? Of verwacht je een grote som, bijvoorbeeld door een erfenis? Dan kan je een vervroegde terugbetaling van je woonkrediet overwegen. Zo betaal je in één keer extra kapitaal terug, waardoor je maandbedrag zal dalen.
 

Ga je binnenkort samenwonen?

Ben je eigenaar en ga je binnenkort verhuizen en samenwonen met jouw (nieuwe) partner? Dan kan je jouw woning of appartement verhuren. De huurder betaalt op die manier geheel of gedeeltelijk de maandlast terug van jouw hypothecaire lening, waardoor jij meer ademruimte krijgt om nieuwe projecten te realiseren.
 
Of heb je op dat ogenblik nood aan een overbruggingskrediet? Ook dan kan je veel geld besparen als je beroep doet op een specialist in soepel overbruggingskrediet.
 

Laat jouw situatie door onze specialisten analyseren

Om zeker te zijn wat nu voor jou de beste oplossing is, maak je best een afspraak met één van onze hypotheekspecialisten. Zij berekenen alle opties voor jou en maken ter plekke een simulatie van jouw hypothecaire lening. Zo weet je meteen of je een goede zaak doet of niet.
 
Er is zeker een regionaal Hypotheek-kantoor in je buurt. Raadpleeg de kaart.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.