Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hoeveel wil je afbetalen voor jouw woonlening?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Ben je op zoek naar een hypothecaire lening? Dan doe je er goed aan om voorstellen van verschillende kredietgevers met elkaar te vergelijken. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar doet dit trouwens voor jou. Ga niet zomaar in op het eerste voorstel, maar stel jezelf vooraf de vraag hoeveel en hoe lang je wil afbetalen.
 

Kijk niet alleen maar naar de rentevoet

Vaak wordt het tarief van een hypothecaire lening verengd tot de rentevoet. Dat is fout! De rentevoet is maar één onderdeel van de totale kostprijs van je krediet. Alle kosten worden samengevoegd in het Jaarlijks KostenPercentage (JKP). Aan de hand van dat JKP kan je wel kredietvoorstellen met elkaar vergelijken.
 
Enkel kijken naar de rentevoet kan erg misleidend zijn. Nogal wat banken proberen hierop in te spelen en pakken uit met blitse reclamespots over goedkope rentevoeten. Op die manier proberen ze snel nieuwe klanten binnen te halen. Maar als bestaande klant heb je daar niks aan. En bovendien bestaat de kans dat je als nieuwe klant wel een aantrekkelijke rentevoet hebt, maar daarnaast nog heel wat kosten moet betalen waaraan je niet gedacht hebt.
 

Goed nadenken

Het is belangrijk dat je je goed afvraagt hoeveel je zou willen betalen voor een huis en hoeveel je precies zou willen lenen. Een volgende vraag die je jezelf moet stellen is: “hoeveel wil ik maandelijks afbetalen”. Een woonkrediet loopt vaak over 20 jaar of langer. Zo’n lening aangaan mag dan ook geen lichtzinnige beslissing zijn. 
 
Je zal nog gedurende veel jaren je woonkrediet moeten afbetalen. Het is cruciaal dat jij je daar goed bij blijft voelen. Laat je zeker niet overdonderen door de verkoopspraatjes van bankiers of immobiliënmakelaars. Staar je ook niet blind op een rentevoet. Bewijs je zelf een dienst en denk vooraf goed na over de vraag hoeveel je wilt betalen. Hou rekening met vragen zoals:
 
- Huur je vandaag? Hoeveel bedraagt de huur?
- Ben je bereid om je levensstijl aan te passen omdat je een lening moet terugbetalen?
- Hoeveel budget heb je, naast de afbetaling van je krediet, nodig om comfortabel te kunnen leven?
 
Het is belangrijk om te weten hoe een kredietgever naar jouw woonkrediet kijkt. Meer info vind je terug in dit artikel.
 

Laat ons je helpen

Je merkt het. Er komt heel wat bij kijken. Laat je daarom bijstaan door een specialist als je een huis wil kopen en je een hypothecair krediet zoekt. Credishop is zo’n specialist. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in je buurt. Maak vooraf zeker een afspraak.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.