Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

De juiste kredietverstrekker kiezen: hoe doe je dat?

We schotelen je drie situaties voor. In elk van die drie scenario’s leggen we je uit welke type van kredietverstrekker je het best onder de arm neemt.  En vergeet vooral de conclusie niet te lezen!

 

Scenario 1 - Je hebt een complex kredietdossier

Je wil een hypotheeklening. Volstaat een standaard hypotheek voor jou, dan kan je zowel bij de bank als bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar terecht. Maar als je dossier wat complexer is, dan zal je snel merken dat de meeste banken hier maar weinig zin in hebben.

Wanneer wordt jouw dossier als complex beschouwd door een bank? Als je al meerdere kredieten lopen hebt, je weinig eigen middelen hebt, op de zwarte lijst staat van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) … Soms gebeurt het dan dat een bank je een lening weigert omdat je buiten hun acceptatievoorwaarden valt …

Moet je dan de hoop opgeven om een krediet te krijgen? Helemaal niet! In zo’n geval stap je beter naar een onafhankelijke kredietbemiddelaar . Die werkt immers samen met verschillende kredietpartners. Hij heeft dan ook heel wat meer mogelijkheden om voor jou een goede oplossing te vinden en zal eerst berekenen hoeveel jij kan lenen.

 

Scenario 2 - Je krijgt geen voordelig tarief bij de bank

Banken geven de beste tarieven voor leningen doorgaans aan de betere klantenprofielen: mensen met een hoog inkomen of een mooi spaarpotje. Voldoe je niet aan dat profiel, dan krijg je soms een minder gunstig tarief. In het slechtste geval weigert de bank je zelfs een lening. Mag je een lening vergeten? Zeker niet!

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar, zoals Credishop, zal voor jou op zoek gaan naar een oplossing via een andere kredietverstrekker. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in jouw buurt.

 

Scenario 3 - Je bent verplicht om allerlei bijkomende producten te nemen

Wil je een hypothecaire lening, dan zal de bank of je (krediet)makelaar je vaak ook een schuldsaldo- en brandverzekering voorstellen. Daar is helemaal niks mis mee. Het gaat nu eenmaal om drie producten die nauw met elkaar verbonden zijn.

Maar het is wel belangrijk om te controleren of de bank je enkel haar eigen producten kan verkopen. Want dan loop je het risico om een te hoge premie te betalen, waardoor het eventuele voordeel van een lagere rentevoet als sneeuw voor de zon wegsmelt.

Dat risico loop je niet bij een onafhankelijke tussenpersoon zoals Credishop. Wij werken samen met verzekeringspecialisten. Zij vergelijken voor jou de producten van meerdere verzekeringsmaatschappijen en bezorgen je een interessant voorstel op jouw maat. Precies omdat zij met verschillende verzekeraars samenwerken, kennen ze de markt en de producten door en door. Ze zullen je dan ook een oplossing voorstellen die bij jou past.

Nog eens voor alle duidelijkheid: een bank mag je niet verplichten om de brand- en schuldsaldoverzekering ook bij haar af te sluiten!

 

Samenvatting

In het schema hieronder geven we je een overzicht van de verschillen tussen de drie partijen bij wie jij terecht kunt voor een hypothecair krediet: de grootbanken, bankkantoren met semi-exclusiviteit en onafhankelijke krediet- en verzekeringsbemiddelaars.

 

 

Grootbank

Bank met semi-exclusiviteit

Onafhankelijk makelaar

Enkel eigen hypothecair krediet

Ja

Ja

Neen

Enkel eigen schuldsaldoverzekering

Ja

Dikwijls

Neen

Enkel eigen brandverzekering

Ja

Dikwijls

Neen

Andere verplichtingen (*)

Ja

Dikwijls

Soms

Wegvallen korting op hypothecair krediet

Ja

Ja

Ja

Aankoop

Ja

Ja

Ja

Nieuwbouw

Ja

Ja

Ja

Verbouwing

Ja

Ja

Ja

Herfinanciering

Ja

Ja

Ja

Hergroeperen van meerdere kredieten

Neen

Neen

Ja

Negatieve melding op de Nationale Bank (**)

Neen

Neen

Ja

(*) andere verplichtingen : openen van zichtrekening, spaarboekje,…

(**) Negatieve melding op de Nationale Bank : je hebt betalingsachterstand en staat op de zogenaamde “zwarte lijst