Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Woonkrediet geweigerd wegens een te beperkte leencapaciteit

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Je hypothecaire lening wordt geweigerd omdat je ‘leencapaciteit’ niet groot genoeg is. Wat wordt daarmee precies bedoeld? En hoe kan je je hiertegen wapenen?

Je leencapaciteit wordt bepaald door enkele factoren: je inkomen, de totale kredietlast en je leefoverschot.

 

Wat is je inkomen?

Dat je inkomsten belangrijk zijn voor een kredietgever, spreekt voor zich. Jouw inkomsten zullen immers moeten dienen om je lening terug te betalen. Hoe hoger jouw inkomsten, des te groter de kans dat jouw kredietaanvraag aanvaard zal worden.

Je loon is normaliter het belangrijkste onderdeel van je inkomsten. Maar je kan ook huuropbrengsten hebben, inkomsten uit een zelfstandig bijberoep … Opgelet, niet alle kredietgevers kijken op dezelfde manier naar je loon en je inkomsten. Sommige kredietverstrekkers houden bijvoorbeeld geen rekening met een 13e maand, vakantiegeld, kinderbijslag … Lees hoe kredietgevers jouw inkomsten beoordelen.

Een woonkrediet is dan ook voer voor specialisten. Maak snel een afspraak om je te laten bijstaan.

 

Wat is jouw totale kredietlast? 

Hoeveel van jouw inkomsten mag je uitgeven aan een woonkrediet? Iedereen kent wel de gulden regel die zegt dat je maximaal een derde van jouw inkomen mag besteden aan de terugbetaling van kredieten. Maar is dit enkel voor de hypothecaire lening of of voor alle lopende kredieten (waaronder bijvoorbeeld ook je autofinanciering)? Ook op dit vlak bestaan er veel verschillen tussen kredietverstrekkers en banken. Als je meer dan een derde van je inkomen wil besteden aan je lening, dan zijn er zeker nog mogelijkheden. Een kredietspecialist zoals Credishop zoekt voor jou de beste oplossing. Je vindt hier een Hypotheek-kantoor in je buurt. Maak vooraf een afspraak.

 

Wat is jouw leefoverschot?

Dit is het bedrag dat je maandelijks overhoudt nadat je al jouw kredieten terugbetaald hebt. Dit leefoverschot dient om al je andere kosten te betalen, zoals energiefacturen, voeding, kledij, medische kosten, …

Dit is mogelijk nog belangrijker dan de totale kredietlast. Je moet bij het afsluiten van een lening goed voor ogen houden hoe groot je leefoverschot nog is. Kan je dezelfde levensstandaard behouden als je de lening onderschrijft of moet je een stapje terug zetten? En wil je dat eigenlijk wel?

 

Totaalplaatje om jouw woonkrediet te analyseren

Bij de beoordeling van jouw kredietaanvraag houdt een kredietgever rekening met deze drie criteria. Het totaalplaatje is belangrijk. Wil jij geholpen worden en laten berekenen hoeveel jij kan lenen, maar twijfel je of je kredietaanvraag geweigerd zou worden? Neem dan snel contact op met een Credishop-kantoor in jouw regio. Onze specialisten overlopen alles met je en zoeken naar een oplossing.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.