Rentevoet

1/1/1
1,36%
5/5/5
1,39%
10/5/5
1,38%
15/5/5
1,48%
20 jaar
1,35%

Je hypothecaire lening vervroegd terugbetalen: to do or not to do?

Als je leent voor de aankoop van je woning, ga je een verbintenis voor de lange termijn aan. Een hypothecair krediet of woonkrediet betaal je namelijk meestal terug op een termijn van 20, 25 of 30 jaar. Het kan zijn dat je je lening op een bepaald moment vervroegd wil terugbetalen. Maar is dat wel slim? In dit artikel lees je voornaamste pro’s en contra’s, zodat je de beste keuze maakt.

Hypothecaire lening vervroegd terugbetalen : pluspunten

De grootste plus van een snellere aflossing van je woonkrediet is vanzelfsprekend: je schulden vallen weg! Geen maandelijkse afbetalingen meer dus. Dat bezorgt je mentale rust en geeft je financiële ruimte voor andere uitgaven. Toch zijn er ook enkele minpunten…

Hypothecaire lening vervroegd terugbetalen : minpunten

Je moet natuurlijk over voldoende financiële middelen beschikken om je woonlening vervroegd terug te kunnen betalen. Hou daarbij zeker rekening met een spaarreserve, waar je beroep op kan doen als het even niet meezit. Denk aan ontslag op je werk, onverwachte kosten of een periode van arbeidsongeschiktheid. Als je geen reserve kan overhouden, dan is je lening vervroegd terugbetalen geen goed idee.

Zit je financieel te scherp en heb je geen spaarreserves meer over? Dan loop je andere investeringsopportuniteiten, zoals een opbrengsteigendom of vakantiewoning, mis. Om je droom van een tweede verblijf in de Ardennen of een renderend opbrengsteigendom of vakantiewoning aan de kust in vervulling te laten gaan, is het noodzakelijk om voldoende spaarreserves over te houden. Je bank vraagt immers ook een deel eigen inbreng bij een hypothecair krediet.

Een bijkomend nadeel is dat wanneer je tot nu toe jaarlijks een belastingvoordeel kreeg op je hypothecair krediet, dat voordeel vervalt bij een vervroegde terugbetaling. Zo laat je ook geld liggen natuurlijk.

Tot slot moet je een wederbeleggingsvergoeding betalen aan je bank bij een vervroegde terugbetaling van je woonlening. Die vergoeding komt overeen met drie maanden intrest.

Herfinanciering van je hypothecair krediet als alternatief

Een hypothecaire lening vervroegd terugbetalen is niet de enige mogelijkheid om je hypothecair krediet sneller af te betalen. Je kan ook een herfinanciering van je hypothecair krediet vragen. Als je een aantal jaar geleden een lening hebt afgesloten tegen een vaste rentevoet van 2,92% is de kans groot dat je met een herfinanciering van je hypothecair krediet een lagere rentevoet geniet. Je kan kiezen om de maandlast te behouden en de looptijd in te korten of je maandlast te verlagen en de looptijd ongewijzigd te laten. In beide gevallen behoud je je fiscale voordelen. Een kredietexpert van Hypotheek.be bekijkt samen met jou wat de beste optie is.

Hypothecaire lening vervroegd terugbetalen, of niet? Doe beroep op de expertise van Hypotheek.be

Samen bekijken we of je hypothecaire lening vervroegd terugbetalen al dan niet aan te raden is en of een herfinanciering van je hypothecair krediet geen betere optie is. Maak meteen een afspraak. Wij komen zo snel mogelijk bij je terug.