Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Je hypotheeklening herfinancieren: waarom zou je dat doen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een herfinanciering van je bestaande hypothecaire lening kan om verschillende redenen zinvol zijn. Welke dan? En waar besteed je best voldoende aandacht aan?

Bij een herfinanciering sluit je een nieuwe hypothecaire lening af om een bestaande hypotheeklening volledig terug te betalen. Een herfinanciering kan intern of extern zijn:

  • bij een interne herfinanciering leen je bij dezelfde bank als voorheen
  • bij een externe herfinanciering wijzig je van bank of kredietverstrekker

Welke gevolgen heeft een herfinanciering van je hypothecaire lening?

  • Je krijgt een nieuwe rentevoet, die hoger of lager kan uitvallen dan je huidige.
  • Je kan ook (opnieuw) kiezen voor een vaste of een variabele rentevoet.
  • Je kan (opnieuw) een looptijd voor je woonlening kiezen.
  • Je zal een wederbeleggingsvergoeding moeten betalen. Dit is de ‘boete’ die je moet ophoesten omdat je jouw lening vervroegd terugbetaalt. Maximaal bedraagt dit drie maanden intrest.
  • Je betaalt opnieuw dossierkosten (maximaal 500 euro, al kan er soms over onderhandeld worden om die te verlagen).
  • De kans bestaat dat je opnieuw een schatting laten uitvoeren. Dit kost je enkele honderden euro’s, tenzij je dit via ons doet! Geniet van 100€ korting op de schatting van jouw woning!

Kies je best voor een interne of een externe herfinanciering? Het antwoord hierop hangt af van de concrete voorstellen voor een herfinanciering die je krijgt.

Waarop letten bij een interne herfinanciering?

Bij een interne herfinanciering onderhandel je bij je bank onderhandelen of de rentevoet naar omlaag kan. Dit zal niet altijd lukken. Een bank heeft zich immers ook ingedekt en gefinancierd voor jouw woningkrediet met bijhorende rentevoet. Toch kan het dat de bank een lagere rentevoet toekent. Maar … ze zal jou niet de meest voordelige rentevoet geven. Die behoudt ze liever voor nieuwe klanten voor. Je kan dus wel een lagere rentevoet krijgen, maar niet noodzakelijk de laagste rentevoet van de markt.

Let ook op als je bijkomende producten afgesloten hebt (of als die vraag nu komt). De bank kan ook daarover gaan onderhandelen en je vragen om (nog meer) extra producten te onderschrijven. Opletten hiermee, want na verloop van tijd ben je op deze manier aan handen en voeten gebonden.

Waarop letten bij een externe herfinanciering?

Bij een externe herfinanciering zal je bepaalde kosten moeten betalen, zoals 

  • de handlichting van de bestaande hypothecaire inschrijving
  • het nemen van een nieuwe hypothecaire inschrijving op je woning.

Daartegenover staat dat je mogelijk wel uitzicht hebt op de beste rentevoet van de markt.

Waarom zou je je hypotheeklening herfinancieren?

Wanneer is een herfinanciering mogelijk interessant?

Laat je bijstaan door een specialist

Wil je jouw hypotheeklening herfinancieren? Maak dan zeker een afspraak met een Hypotheek-specialist in je buurt. Hypotheek.be werkt met verschillende kredietgevers samen. Onze medewerkers gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing op de markt. Zij doen het opzoekings- en vergelijkingswerk voor jou. Bovendien kunnen ze je een oplossing bieden voor aanverwante producten, zoals een brand- of schuldsaldoverzekering. Maak meteen een afspraak. 

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.