Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Recht om vergeten te worden bij het aangaan van een schuldsaldoverzekering

Heb jij al  eens gehoord van het recht om vergeten te worden bij het aangaan van een schuldsaldoverzekering. Lees zeker verder als het antwoord nee is, wij leggen je het hier klaar en duidelijk uit.
 

Weigering van schuldsaldoverzekering of te hoge bijpremies

Vroeger gebeurde het wel vaker dat een verzekeraar je als ex-kankerpatiënt weigerde voor een schuldsaldoverzekering of je een enorme bijpremie liet betalen. Dat stuitte op heel wat tegenwind en de wetgever ging ermee aan de slag. Zo is er sinds 2019 een wet, die van kracht ging op 1 februari 2020, die zo’n praktijken onmogelijk maakt.
 

Na 10 jaar is je kanker vergeten

Sinds februari 2020 kunnen verzekeraars je niet meer weigeren of een hogere bijpremie laten betalen wanneer het einde van je behandeling minstens tien jaar geleden is. Een verzekeraar mag je wel nog steeds vragen of je ooit kanker hebt gehad. Én jij bent verplicht om daar eerlijk op te antwoorden. 
 

Sommige kankeraandoeningen verdwijnen sneller

Omdat sommige kankers beter en gemakkelijker te behandelen zijn dan andere, variëren de termijnen om vergeten te worden. Welke kankeraandoeningen juist een kortere termijn krijgen, wordt op geregelde tijdstippen geëvalueerd. Dat  heeft natuurlijk alles te maken met de positieve evolutie van de wetenschap, die steeds nieuwere en sterkere manieren vindt om deze kankers te behandelen.
 
Over welke kankeraandoeningen gaat het?
  • borstkanker
  • baarmoederhalskanker
  • teelbalkanker
  • huidkanker
 
De volledige lijst kan je raadplegen op de website van Assuralia.
 

Bijpremies voor sommige chronische aandoeningen worden beperkt

Voor sommige chronische aandoeningen kunnen verzekeraars je nog steeds en bijpremie aanrekenen. Maar het grote verschil is dat die premie voortaan wel wettelijk begrensd is. Een verzekeraar mag dus niet langer eender welke bijpremie aanrekenen. De lijst met chronische aandoeningen waarvoor de verzekeraar wettelijk toegelaten is een bijpremie te vragen, vind je hier.
 

Hulp nodig? Wij maken graag een simulatie van je schuldsaldoverzekering

Heb je plannen om een huis of appartement te kopen en heb je een woonkrediet nodig? Wil je daarbij graag een schuldsaldoverzekering afsluiten? Dan helpen wij je graag verder, zo verzorgen we onder andere een simulatie voor je schuldsaldoverzekering. Maak vandaag nog een afspraak met een onafhankelijke kredietbemiddelaar bij jou in de buurt