Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Voorstellen voor woonleningen met elkaar vergelijken: hoe doe je dat?

Wil je graag voorstellen voor een woonlening van verschillende kredietgevers met elkaar vergelijken? Waarop moet je dan precies letten?

Heb je al een concreet beeld van het bedrag dat je wil lenen? Dan is het zaak om bij verschillende kredietgevers een voorstel voor een lening te vragen. Vervolgens vergelijk je en kies je voor de beste deal. Eenvoudig? Vergeet het maar! Elke kredietverstrekker formuleert zijn eigen voorwaarden, waarbij de details een groot verschil kunnen maken. Laat je daarom voor de vergelijking bijstaan door kredietspecialisten terzake, zoals het regionale Hypotheek-kantoor in je buurt.

ESIS is een essentieel document als je wil woonleningen vergelijken

De ESIS (wat staat voor European Standardised Information Sheet) is een standaarddocument dat je toelaat om voorstellen voor woonleningen te vergelijken.
Het bevat onder andere:

  • de identiteitsgegevens van alle betrokken partijen
  • de kenmerken van je lening, zoals het geleende kapitaal, het bedrag van de intresten en het Jaarlijks KostenPercentage (JKP)
  • de waarborgen die jij moet geven aan de kredietgever
  • de aflossingstabel van je krediet
  • kosten en aanverwante producten (bv. een brand- en/of schuldsaldoverzekering) die je moet betalen of onderschrijven

Bestudeer de ESIS grondig bij het vergelijken van je woonkrediet

Wellicht bekijk je eerst en vooral de rentevoet. Dat is logisch, maar die vertelt niet het hele verhaal. Naast de rentevoet komen er namelijk nog heel wat andere kosten bij een woonkrediet kijken. Vergelijk daarom vooral het Jaarlijks KostenPercentage (JKP) van de verschillende voorstellen. Dat omvat alle kosten van een lening en is daarom een veel betere vergelijkingsbasis dan de rentevoet. Het JKP geeft je een gedetailleerd beeld van het totale kostenplaatje dat bij de verschillende kredietvoorstellen hoort.

Besef ook dat de kosten slechts één aspect van je lening uitmaken. We raden je daarom aan om de ESIS grondig te bekijken. Die ESIS vat alle modaliteiten en voorwaarden van je hypothecaire lening samen. De ESIS is op een gestandaardiseerde manier opgesteld, zodat je inhoudelijk de clausules van verschillende leningen met elkaar kunt vergelijken.

Het risico bij een ESIS

De ESIS is een nuttig en belangrijk document. Het probleem is evenwel het tijdstip waarop je de ESIS krijgt. Dat gebeurt meestal net vooraleer je het kredietaanbod gaat ondertekenen, wanneer je dus geen kant meer uit kunt. Kies je voor een onafhankelijk kredietmakelaar, dan heb je dit probleem niet. Die werkt immers met verschillende banken en kan doorgaans goed inschatten welke voorwaarden er gelden bij je woonkrediet.

Overtuigd? Laat je helpen door onze kredietexperten

Zie je het niet zitten om de voorstellen zelf met elkaar te vergelijken? Geen probleem! Maak dan een afspraak bij de Hypotheek-expert in jouw regio. Hij luistert naar je en bekijkt samen met jou de voorstellen van kredietgevers. Zo kan hij je concrete tips geven of voor jou op zoek gaan naar een betere oplossing. Want hypothecaire leningen vergelijken is en blijft een erg lastige opdracht.